Duurzaam wonen en leven op de fundamenten van het CBS-gebouw

Op de plek van het iconische CBS-gebouw in Voorburg, komt een nieuwe duurzame woonwijk: Park070. Het voormalige kantoor wordt op dit moment circulair ontmanteld. In de nieuwe wijk, op de grens van het stadse Den Haag en groene Park Voorburg ’t Loo, komen verleden en toekomst samen.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

De geschiedenis van het CBS-kantoor, dat met 60.000 vierkante meter jarenlang het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland was, komt op verschillende manieren in de nieuwe woonwijk terug. Ruim 95% procent van de bouwmaterialen wordt hergebruikt. Samen met toekomstbestendige oplossingen voor klimaatadaptieve woningen en omgeving, energietransitie, gezondheid en circulariteit, is Park070 straks een bijzondere plek om te wonen.

Circulair bouwen

Sander Pieterse, locatiemanager bij BPD: “De spraakmakende atoomschuilkelder wordt heringericht als parkeergarage en is letterlijk het fundament voor de nieuwbouw. Betonnen kolommen uit het CBS-gebouw worden in de buitenruimte neergelegd als traptreden om hoogteverschillen te overbruggen. De metalen schanskorven in het landschap worden gevuld met brokstukken van het voormalige kantoor. En ook de buitenkunst van de CBS-locatie krijgt een nieuwe plek in de openbare ruimte van Park070.”

Klimaatadaptieve woonomgeving

Pieterse: “De binnentuinen in Park070 worden voorzien van buffervaten die het overtollige hemelwater opvangen. Dit water wordt weer gebruikt voor beregening van de particuliere tuinen en de gezamenlijke binnentuinen. Het overtollige water vloeit naar Park ’t Loo.”  

Energiezuinige woningen

Pieterse: “Natuurlijk worden alle woningen gebouwd zonder gasaansluiting en voorzien van een WKO-systeem. Zonnepanelen, die op het dak van alle woningen staan, wekken energie op voor de gezamenlijke voorzieningen. Zoals de parkeergarage, de elektrische deelauto’s en -fietsen, de verlichting in de binnentuinen, liften en bergingen. De elektriciteit die overblijft, gaat naar de woningen.”

Sociale duurzaamheid

“De woningen hebben aan alle kanten vrij zicht op het groen. Op die manier hebben de bewoners altijd contact met de gemeenschappelijke binnentuinen”, vertelt Pieterse. “We vinden het belangrijk dat bewoners elkaar in die gedeelde ruimte kunnen ontmoeten. Daarom hebben we een multifunctionele ruimte ontworpen, die geschikt is voor privégebruik (een feestje) of een gezamenlijke VvE-bijeenkomst.” 

Gezond wonen en leven

In Park070 neemt BPD op meerdere manieren de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Voor waardevolle elementen uit het verleden, die het gebied identiteit geven. En voor een duurzame inrichting van het gebied, met de toekomstbestendige oplossingen voor klimaatadaptiviteit, energietransitie en circulariteit. In de virtual reality tour ervaren toekomstige bewoners hoe het is om straks gezond te wonen en leven in Park070.

Twitter LinkedIn Facebook Mail
Duurzaamheid
Woningen van stro in Westwaard: leem en stro als moderne bouwmaterialen
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
Column: Lof der domme mobiliteit
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
“Appartementen Binck Kade, Den Haag zijn met slimme ramen heel energie-efficiënt”
Meer weten