Architectuur Film Festival Rotterdam

De 10e editie van het Architectuur Film Festival Rotterdam met als thema ‘Building Happiness’ vindt van 10 t/m 14 oktober plaats in LantarenVenster te Rotterdam. BPD Cultuurfonds ondersteunt het filmfestival.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Building Happiness

Het thema van AFFR 2018 is Building Happiness. We leven in een tijd van hoogconjunctuur: er wordt weer op grote schaal gebouwd, ontwikkeld en gespeculeerd; klinkende groeicijfers zijn de norm. Ondertussen groeit het besef dat ons vooruitgangsdenken niet meer is los te zien van destructieve neveneffecten: klimaatverandering, sociale ongelijkheid, culturele conflicten en terreur.

Het Architectuur Filmfestival Rotterdam onderzoekt hoe de neveneffecten van het gelukstreven juist als uitdaging kunnen gelden voor een betere en duurzame wereld. Hoe staat het ervoor met de circulaire economie en het bouwen van een klimaat neutrale stad? Is het maakbaar geluk en de leefbare stad slechts voor een klein deel van de wereldbevolking bereikbaar of liggen er kansen voor iedereen? Welke scenario’s zijn er te bedenken voor een sociaal gelijkwaardige samenleving en welke rol spelen filmmakers, ontwerpers, planners, wetenschappers en politici hierin?

Special guest: Alain de Botton

Rondom centrale gast Alain de Botton (Living Architecture, filosoof en schrijver van The Architecture of Happiness) wordt een filmprogramma samengesteld waarin zowel de optimistische aspecten van gebouwd geluk als de keerzijden ervan zullen worden belicht. Speciale aandacht is er voor het woonhuis: van architectonische uitdaging, energieopwekkende machine, betaalbare huisvesting tot gedwongen minimale noodzaak in vluchtelingenkampen en de sloppenwijken.

Tiende editie

Het Architectuur Filmfestival Rotterdam viert dit jaar haar tienjarig jubileum. Dat viert AFFR met een programma vol nieuwe, spraakmakende films, documentaires en shorts waarin de nieuwste ontwikkelingen in de gebouwde omgeving en stedelijke samenleving aan de orde worden gesteld. In het programma is er een uitgebreide terugblik op de meest memorabele films uit de geschiedenis van het festival, in een retrospectieve reeks samengesteld door bezoekers van AFFR.

Meer informatie

Het Architectuur Filmfestival Rotterdam onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur. In negen edities is AFFR uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal podium voor films over architectuur, stedelijke ontwikkeling en de gebouwde omgeving. Het festival is stevig geworteld in het Rotterdamse culturele circuit, het geniet een grote landelijke bekendheid en het heeft een enorm internationaal netwerk. AFFR brengt niet alleen een breed publiek uit Rotterdam bijeen, maar ook stadsliefhebbers, studenten, onderzoekers, ontwerpers en filmmakers uit de rest van de wereld, die met elkaar in debat gaan over heden, verleden en toekomst van de stad.

Meer informatie over AFFR (website)

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt museale vernieuwing Anne Frank Huis
Meer weten
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt vogelobservatorium Haringvliet
Meer weten
Kunst & Cultuur
Feestelijke onthulling Future Past Glory
Meer weten

Kijk ook op