Alle ruimte voor kunst en cultuur in Burgerweeshuis

Het Burgerweeshuis is het hoofdkantoor en regiokantoor Noord-West van BPD. In het rijksmonumentale gebouw – een ontwerp van architect Aldo van Eyck (1918-1999) – is een speciale rol weggelegd voor kunst en cultuur. Het belang dat BPD hecht aan kunst en cultuur sluit aan bij de belangstelling voor Van Eyck voor architectuur en kunst. Werken uit de BPD Kunstcollectie die bijna 50 jaar bestaat, gaan een relatie aan met de architectuur van het gebouw en komen er optimaal tot hun recht.
  • Publicatiedatum: 10 januari 2020

Voor de inrichting van het Burgerweeshuis is gekozen om kunstwerken uit de BPD Kunstcollectie te tonen die een verbinding aangaan met een aantal principes van het ontwerp van het gebouw: het structuralisme, relatie binnen-buiten, de spelende mens en kleur. Er is werk te zien van kunstenaars die direct en indirect verwantschap tonen met deze uitgangspunten. Diverse kunstenaars vertegenwoordigd in de BPD Kunstcollectie zijn gevraagd om hun gebouwgebonden kunstwerken opnieuw te installeren in het Burgerweeshuis. Het gaat om kunstenaars als Jan van Munster, Paulien Oltheten en Alexandra Leykauf. In samenspraak met Stichting Andre Volten is het kunstwerk ‘Spiegel van de Hemel’ van kunstenaar André Volten bij het Burgerweeshuis herplaatst.

Kunst In BPD Gebouw Amsterdam 33
Kunst In BPD Gebouw Amsterdam 37
Kunst In BPD Gebouw Amsterdam 15
Tentoonstelling André Volten 15
Kunst Burgerweeshuis Kunst En Cultuur Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Martijn Sandberg Cut Painting Kunst En Cultuur Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Van Eyck beïnvloed door kunstwereld

Aldo van Eyck is als architectsterk beïnvloed door avant-gardekunstenaars, zowel nationaal als internationaal. Sharon Oldenkotte-Vrolijk – directeur Kunst & Cultuur van BPD: ‘Van Eyck studeerde van 1938 tot 1942 aan de Eidgenössiche Technische Hochschule in Zürich om te worden opgeleid als architect. Hij kwam daar in aanraking met een levendige gemeenschap van schrijvers, architecten en kunstenaars waarmee hij vorm wilde geven aan een nieuwe wereld. Bij zijn projecten werkte hij ook vaak met hen samen.’

In Nederland heeft Van Eyck contact gehad met de voorhoede avant-garde zoals Constant, Carel Visser, Nederlandse Experimentele Groep, CoBrA. In het geval van Carel Visser en het Burgerweeshuis is sprake van een bijzondere verbintenis. Oorspronkelijk zou Carel Visser een beeld ontwerpen voor het Burgerweeshuis; dat is echter nooit gerealiseerd. In het Burgerweeshuis zijn verschillende beelden te zien van Carel Visser uit de BPD Kunstcollectie.

Expositieruimte in het Burgerweeshuis

Het Burgerweeshuis heeft een expositieruimte waar wisselende tentoonstellingen worden gerealiseerd. BPD werkt samen met kunstenaars, culturele instellingen en andere samenwerkingspartners aan een wisselend (tentoonstellings)programma voor medewerkers, relaties van BPD en andere geïnteresseerden.

Het Burgerweeshuis heeft een expositieruimte waar wisselende tentoonstellingen worden gerealiseerd. BPD werkt samen met kunstenaars, culturele instellingen en andere samenwerkingspartners aan een wisselend (tentoonstellings)programma voor medewerkers, relaties van BPD en andere geïnteresseerden.

Daarnaast heeft BPD een ruimte ingericht waarin het gedachtengoed van architect Aldo van Eyck centraal staat. De komst van BPD naar het Burgerweeshuis draagt bij aan de doelstelling van de gemeente Amsterdam om kunst en cultuur meer ruimte te geven op de Zuidas.

Op de hoogte blijven van ons werk?