Kunst in gebiedsontwikkelingen

BPD zet kunst en cultuur onder andere in bij haar gebiedsontwikkelingen. Dat varieert van het realiseren van kunst in de openbare ruimte, het herplaatsen van bestaande kunstwerken tot het ontwikkelen van een tijdelijk kunst- en cultuurprogramma voor een specifieke plek. We voegen hiermee waarde toe aan de kwaliteit van de leefomgeving van mensen en werken hiervoor samen met kunstenaars, architecten, culturele instellingen, bewoners, gemeenten en andere betrokken partijen. Gezamenlijk kijken we wat de specifieke plek nodig heeft om tot het gewenste eindresultaat te komen. Bekijk hieronder een selectie van deze kunstprojecten.

Kunst in het landschap

Voor nu én in de toekomst

Kunst en cultuur zijn onlosmakelijk verbonden met het landschap dat ons dagelijks omringt. Het landschap is onderdeel van onze identiteit en vormt al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars en hun werk. De toepassing van kunst en cultuur in het landschap geeft betekenis aan een plek en kan het cultureel (historisch) bewustzijn versterken. Kunstwerken kunnen een plek markeren, mensen inspireren en uitnodigen tot het op een andere manier beleven van het landschap.

Met de verbinding van kunst en cultuur met het omringende landschap, levert BPD een bijdrage aan het behoud van plekken die waardevol zijn of creëren we plekken die iets toevoegen aan het omringende landschap. 

Lees meer over onderstaande kunstwerken in het landschap:

Voortdurend Studiowesselsboer07
Marjet Wessels Boer maakte voor het ‘niemandsland’ tussen de oude Spaarndammerbuurt en Houthaven een 170 meter lange golvende bank genaamd ‘Voortdurend’. De naam van de bank verwijst naar de voortdurende beweging van het water, de schittering en de weerkaatsing van de zon hierop. BPD maakte onderdeel uit van de kunstcommissie.
Beemster Boog Gabriel Lester 62
Kunstenaar Gabriël Lester en architect Arnaud Hendricks ontwierpen voor nieuwbouwplan ‘De Nieuwe Tuinderij West’ in Zuidoostbeemster de Beemsterboog in opdracht van De Beemster Compagnie.
Brug Martij Sandberg Zuidas
Een nieuwe voetgangersbrug over de Boelegracht op de Zuidas in Amsterdam is in voorbereiding. Gebiedstonwikkelaars BPD en AM schenken deze bijzondere brug, naar ontwerp van kunstenaar Martijn Sandberg en in samenwerking met Haasnoot Bruggen, aan de gemeente Amsterdam.
Havennest met brug en huizen
In de Plaspoelhaven in Leidschendam-Voorburg wordt een kunstwerk van het kunstenaarscollectief Spacecowboys gerealiseerd. De aanleiding van de kunstopdracht is de uitbreiding en realisatie van de Plaspoelhaven en de inrichting van het aangrenzend gebied in Leidschendam als onderdeel van de herontwikkeling van Leidschendam-centrum. BPD werkt voor deze opdracht samen met de gemeente Leidschendam-Voorburg
Kantelen Maze De Boer Small 3
Voor de nieuwe stadswijk Grauwaart, Singelkwartier in Utrecht ontwierp kunstenaar Maze de Boer het kunstwerk ‘Kantelen’. BPD heeft het kunstwerk aan de gemeente Utrecht geschonken. Het werk staat aan de André Voltenlaan in het park Grauwaart.

Kunst in de wijk

Met elkaar én voor elkaar

Kunst en cultuur leveren een belangrijke bijdrage aan het creëren van inspirerende leefomgevingen. Ze geven identiteit en betekenis aan de plekken waar mensen wonen en elkaar ontmoeten en kunnen de gemeenschapszin, betrokkenheid en levendigheid in de buurt versterken. En met kunst en cultuur kunnen verhalen van de geschiedenis van bewoners en de buurt worden verteld, of dromen voor de toekomst worden verbeeld.

Voor het realiseren van bijvoorbeeld een passend kunstwerk in de wijk, werkt BPD samen met professionele kunstenaars, vormgevers, stedenbouwkundigen en architecten. Zij hebben ervaring met het verbinden van kunst en cultuur en het dagelijks leven in wijken en buurten. Ook betrekken we buurtbewoners van jong tot oud, afkomstig uit diverse culturen, voor de uitwisseling van ideeën of de uitvoering van het project. 

Lees hier meer over onderstaande kunstwerken in de wijk:

PGP6198 Opbouw Kunstwerk Middel Hoge Resolutie
Het kunstwerk van Auke de Vries is een icoon in Park070 in Leidschendam-Voorburg. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is opdrachtgever van het kunstwerk en het is door een bijdrage van het Mondriaanfonds mede mogelijk gemaakt. Het kunstwerk is ontworpen in relatie tot Park070 en de bestaande omgeving, in nauwe afstemming met de gemeente Leidschendam-Voorburg, de architect en de landschapsarchitect.
Binkoh0 Zeeburgereiland Amsterdam
De kracht van kunst benutten bij de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk. Dat is het unieke van het kunstproject Culturele Commons op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Het kunstwerk is tot stand gekomen als onderdeel van het onderwijsprogramma The Commoners’ Society. Kunstenaars, designers en architecten vanuit de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut, en onderzoekers vanuit de LAPS Rietveld en de Universiteit van Amsterdam participeren in dit onderwijsprogramma.
Muntschat 2
In 2017 werd er bij werkzaamheden in Hoef en Haag een bijzondere middeleeuwse muntschat gevonden. Deze muntschat van Hagestein maakt nu onderdeel uit van de Rijkscollectie en is te zien in het Stedelijk Museum Vianen in Vianen en Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Veneetse Kade Alkmaar 18
Het kunstwerk Crystal Tree van kunstenaar Hans van Bentem is een icoon aan de Veneetse Kade in Alkmaar. Het werk is tot stand gekomen door een samenwerking tussen BPD, de gemeente Alkmaar en een aantal bewoners van de Veneetse Kade.
Neopter Bpd Schagen
Kunstenaar Marjet Wessels Boer maakte in opdracht van BPD en VolkerWessels voor Nes Noord in Schagen het kunstwerk Neopter. Aanleiding van de kunstopdracht was de afronding van deze nieuwe wijk. Marjet Wessels Boer verdiepte zich in de locatie en liet zich inspireren door de geschiedenis van het gebied. Bij recent archeologisch onderzoek zijn bijzondere resten aangetroffen die duiden op vroege bewoning vanaf de prehistorie. Het land rond Schagen was toen nog een nat kweldergebied, verbonden met de zee.
DSCF1814

Kunst en het gebouw

Met oog voor detail

Kunst en cultuur nodigen mensen uit om anders te kijken naar de omgeving die hen dagelijks omringt. Ze geven identiteit en betekenis aan de plekken waar mensen wonen en elkaar ontmoeten. Kunst en cultuur kunnen allure en een onderscheidend vermogen aan een gebouw geven, of een plek in de buurt markeren. Kunst die een relatie aangaat met de architectuur en de (geschiedenis van de) omgeving, nodigt mensen uit om anders naar een gebouw te kijken, erover te praten en ervan te genieten.

BPD werkt samen met professionele kunstenaars, vormgevers en architecten om een passend kunstwerk te realiseren. Zij hebben oog voor wat er bij een specifieke plek of gebouw past. Zo verbindt BPD kunst, cultuur, architectuur en de toepassing ervan in de omgeving die mensen dagelijks omringt. 

Lees hier meer over onderstaande kunstwerken en het gebouw:

Uithoorn 40
BPD schonk samen met UBA Bouw vier grote foto’s voor in de etalagekozijnen in de plint van het gebouw De Regentes in Uithoorn. Met hulp van de Stichting Oud Uithoorn / De Kwakel en Aviodrome zijn oude (lucht)foto’s gevonden van de AMC Fabriek die voorheen op deze locatie stond. Deze zijn door ontwerpster Ricky Rijkenberg bewerkt en, op groot formaat afgedrukt en in de etalagekozijnen geplaatst.
Afbeelding Kom Blijf Gaan Small
Studio Another Day ontwierp het kunstwerk ‘Kom Blijf Gaan’ op de gebouwen van het Dijkkwartier in Nijmegen. De woorden markeren de entrees van de verschillende gebouwen in het plan. Het werk is tot stand gekomen door een samenwerking van BPD, Ontwikkelingscombinatie Waalfront, Talis en Portaal.
Wageningen Buitenoord Tuinvos
In opdracht van BPD heeft beeldhouwer Toon Rijkers 5 gevelreliëfs gemaakt voor woningen in de wijk Buitenoord in Wageningen. De gevelstenen zijn gemaakt van wit marmer. Het dier, het hoofdonderwerp, is uitgehakt in hoogreliëf. In laagreliëf staat een herkenbaar element uit de wijk. Hoe je je ook door Buitenoord beweegt, je komt altijd laagdrempelig in aanraking met kunst.
Peter Vink2
Kunstenaar Peter Vink maakte een ontwerp voor het gebouwencomplex aan de Binck Kade in Den Haag. Het lichtkunstwerk is zichtbaar vanuit de openbare ruimte van de Binck Kade en het Binck Eiland. De kunstenaar heeft zich voor zijn ontwerp laten inspireren door de geschiedenis van het Binck Eiland, waar tot 2015 de drukkerij SDU was gehuisvest. De stapel papieren, die aan de bovenkant in het gebouw zijn gemonteerd, maken de geschiedenis van het gebied weer voelbaar.

Op de hoogte blijven?