5 vragen over prefab met kwaliteit

Modulaire bouw is het imago van de containerwoning voorbij. Kwaliteit en prefab in vaste maten hoeven elkaar niet uit te sluiten, zie je bijvoorbeeld bij het bouwsysteem van BILT. Het jonge bedrijf maakt circulaire woningen die de voordelen van modulaire bouw combineren met architectonische kwaliteit.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Wat zijn voordelen van modulair bouwen?

Onderdelen van modulaire woningen worden in vaste eenheden in de fabriek gemaakt. Serieproductie houdt de prijs laag. Bovendien kan op locatie snel gebouwd worden met minimale overlast voor de omgeving. De bouwplaats is steeds vaker een montageplaats.

Waarom is deze manier van bouwen niet eerder populair geworden?

Modulaire bouw had lange tijd een imago van goedkoop en kil, het ontbrak vaak aan kwaliteit en aan 'huiselijkheid'. Tegenwoordig zijn er steeds meer systemen die daar verandering in brengen. Zo werkt BILT weliswaar met vaste afmetingen van de elementen waaruit de woningen van dit bedrijf bestaan, maar die kunnen naar eigen behoefte en stijl vormgegeven worden. Daardoor krijgt de woning altijd een eigen identiteit. Aan die extra kwaliteit hangt, afhankelijk van de wensen, wel een prijskaartje.

Maakt die unieke identiteit het concept van BILT bijzonder?

Niet alleen de identiteit en huiselijkheid zijn van belang. Het bedrijf maakt gebruik van de voordelen van lichte en modulaire bouw en doet dat met onderhoudsarme en duurzame materialen. De woning is gemakkelijk uit te breiden door daar nieuwe elementen – zoals een extra verdieping –  letterlijk aan vast of op te schroeven. Ook de fundering is uitschroefbaar waardoor de woning verplaatsbaar is. Het huis kan door het bouwsysteem op een later moment redelijk eenvoudig geheel veranderd worden: van de indeling binnen tot en met de gevelbekleding of de positie van gevelopeningen. Ook de keukens en badkamers kunnen van plek veranderen omdat alle installaties onder de vloer verplaatsbaar zijn. Dat maakt de woning duurzaam in gebruik. En daar komt bij dat de huizen door een combinatie van zeer goede isolatie en zonnepanelen, all electric en daarmee zeer energiezuinig zijn.

Voor wie zijn de woningen geschikt?

BILT richt zich vooralsnog op eengezinswoningen en is bij uitstek geschikt voor zelfbouwers die hun droomhuis op een kavel willen realiseren. Dat de woningen van BILT na verloop van tijd uitgebreid kunnen worden en dus flexibel zijn, kan volgens het bedrijf op steeds minder weerstand van gemeenten rekenen. Volgens het bedrijf is het voor een dergelijk flexibel concept steeds minder moeilijk om de noodzakelijke vergunningen te krijgen.

Bestaan er al gestapelde modulaire woningen die uit te breiden zijn?

Voor het flexibele en uitbreidbare concept van BILT is gestapelde bouw nog een uitdaging. Het bedrijf is wel bezig om een gestapelde variant te ontwikkelen. Andere bedrijven bouwen wel al hoge woongebouwen met geprefabriceerde elementen. In Laan van Spartaan, een gebied in de Ringzone West in Amsterdam, wordt gewerkt aan de bouw van een modulair complex met 350 eenvoudige studenteneenheden in maar liefst zestien lagen.

Fotografie: Jeroen Musch

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Duurzaamheid
Woningen van stro in Westwaard: leem en stro als moderne bouwmaterialen
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
Column: Lof der domme mobiliteit
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
Zo houden we gezinnen in de stad
Meer weten