Broodje aap: '60 m2 is ruim genoeg'

De stad lijkt wel een magneet. Wereldwijd trekken mensen er heen om hun geluk te beproeven. Zo ook in Nederland. Volgens het CBS groeide Amsterdam in de eerste 11 maanden van 2016 met ruim 15.000 inwoners. Rotterdam kreeg er ruim 8.000 inwoners bij, Den Haag en Utrecht beide 4.000. DOOR: CÁRIN ALVES, RESEARCH ANALYST

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Blogserie 'Broodje aapverhalen over de woningmarkt': aflevering 1. Lees ook aflevering 2: Hipsters willen geen rijtjeshuis en aflevering 3: Leuk, een diverse stad. Maar niet té divers graag.

Van de mensen die gaan verhuizen, wil bijna driekwart naar verstedelijkt gebied, blijkt uit ons onderzoek naar de woningmarkt in Duitsland, Frankrijk en Nederland (2016). En bijna 20% wil naar de grote stad.

Een begrijpelijke keuze voor hoogopgeleide jongeren. Dáár zijn de opleidingen, dáár zijn hun banen. De 4 grote steden hebben samen een relatief groot aandeel in onze economie: 33%. En dat terwijl het gezamenlijke inwonertal niet meer dan 14% van de bevolking vormt. Daarnaast zien we ook welgestelde 55-plussers die (terug) naar de stad willen. Voor de mix van een intens sociaal leven en culturele voorzieningen, die typisch grootstedelijke grandeur. 

Klein wonen

De stad is hot. Als je het dominante beeld in de media mag geloven, appt de hippe stedeling zich door de drukke dag vanuit een compacte studio in een postindustrieel gebouw. Klein wonen lijkt de norm te zijn. Aangezien dat intens sociale leven zich vooral afspeelt in cafés en openbare ruimten, heb je ook niet meer nodig, zou je kunnen denken.

2-persoonsbed

De werkelijkheid is anders. De Nederlandse woonconsument wordt niet warm van mini-appartementen.
En wie denkt dat klein wonen hét antwoord is op het groeiend aantal alleenstaanden, komt bedrogen uit. Net als anderen zijn ook alleenstaanden vaak thuis en stellen ze praktische eisen aan hun woning. De ondergrens van het woonoppervlak ligt voor hen rond de 60 m2. Veelzeggend detail: de meerderheid van de alleenstaanden slaapt in een 2-persoonsbed... En is dolblij met een extra slaapkamer.

Hippe stedeling

Slechts een miniem deel van de Nederlandse woonconsumenten accepteert een kleiner woonoppervlak in ruil voor een binnenstedelijke toplocatie. En dan kun je inderdaad denken aan de mini-appartementen die zo populair zijn in steden als Parijs en New York, waar nog meer inwoners per vierkante kilometer wonen dan in Amsterdam. Deze specifieke groep van hippe stedelingen vormt niet meer dan 0,5% van de Nederlandse huishoudens. En wat blijkt? Als ze ouder worden, willen de meesten alsnog een rijtjeshuis, waarover meer in de volgende blog.

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Bewoners centraal
Hoe betrek je bewoners bij gebiedsontwikkeling?
Meer weten
Bewoners centraal
Wonen langs de Zuid-Hollandse kennisas biedt perspectief
Meer weten
Bewoners centraal
Het gereguleerde land krijgt weer de ruimte
Meer weten