Onthulling kunstwerk ‘Havennest’, Plaspoelhaven in Leidschendam-Voorburg

Op 2 november onthulde wethouder Bianca Bremer van de gemeente Leidschendam-Voorburg het door Space cowboys ontworpen kunstwerk ‘Havennest’. Het kunstwerk staat op de nieuwe fiets-voetgangersbrug over de Plaspoelhaven in Leidschendam-Centrum.
  • Publicatiedatum: 3 november 2022

De aanleiding van de kunstopdracht is de uitbreiding van de Plaspoelhaven en de inrichting van het aangrenzend gebied in Leidschendam als onderdeel van de herontwikkeling van Leidschendam-Centrum, waarin BPD een grote rol speelt. Bureau West 8 heeft de langzaamverkeersbrug over het water ontworpen. De brug is terughoudend vormgegeven en vanaf het begin was het de bedoeling om door middel van een kunstwerk extra karakter te geven aan de brug en het gebied. 

Havennest met brug en huizen
Het Havennest in de Plaspoelhaven, Leidschendam-Centrum, door Space cowboys.
Een nest van takken en twijgen

De bronzen sculptuur is geplaatst naast het brugdeel en verwijst naar de masten van de haven. Het ‘Havennest’ is ontworpen door kunstenaarsduo Albert Dedden en Paul Keizer. Zij zijn ook bekend onder de naam Space cowboys. De sculptuur ziet eruit als een levensecht vormgegeven boomstam en verdwijnt aan de bovenkant in een nest van takken en twijgen. Zo verwijst de boom naar de oorspronkelijke vegetatie in de omgeving. De bronzen takken en twijgen boven op de boom vormen een Kolibriescheepje, die nog in Stompwijk worden gemaakt, en is een indirecte verwijzing naar de Van Ravesteyn werf. Daarnaast stelt het ‘Havennest’ ook een nestje voor zoals watervogels dat op het water maken. De gemeente Leidschendam-Voorburg, BPD en SDJ Vastgoedontwikkeling zijn opdrachtgever en financierder van het kunstwerk. BPD heeft in samenwerking met de gemeente Leidschendam-Voorburg en in afstemming met West8 de kunstopdracht begeleid.

Voormalige scheepswerf

In het verleden had de Plaspoelhaven een andere vorm, ingang en functie. Straatnamen rondom de voormalige werf herinneren aan het verleden: Helling, Bolder, Scheepswerf, Sluiskant, de Van Ravensteijnkade en Plaspoelkade. De Van Ravesteijnwerf was een scheepswerf gelegen in de Plaspoelhaven. Scheepswerf Van Ravesteijn heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld bij het helpen van Engelandvaarders die over zee naar Engeland wilden gaan.

Op de hoogte blijven van ons werk?