BPD en Dura Vermeer winnen tender in Diemen

De gemeente Diemen heeft de tender voor Parkbuurt in Holland Park, Diemen (Holland Park West), gegund aan de ontwikkelcombinatie Xplore, bestaande uit Dura Vermeer en Bouwfonds Property Development (BPD). Vandaag tekenden daarvoor Lex Scholten, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Jeroen Klaasse, wethouder Onderwijs van de gemeente Diemen, Harm Janssen, directeur regio Noord-West bij BPD en Marijke Nas, directeur Dura Vastgoedontwikkeling en Klant & Markt bij Dura Vermeer, de overeenkomsten.
  • Publicatiedatum: 20 december 2019

Holland Park West wordt een nieuwe woonbuurt binnen de wijk Holland Park. Het plan, genaamd Xplore, bestaat uit 706 woningen. Daarvan worden 212 sociale huurwoningen en 170 middeldure huurwoningen gerealiseerd. Het plan houdt rekening met 1.500 m2 aan voorzieningen en er wordt een brede school gerealiseerd. De brede school biedt ruimte voor ongeveer 700 basisschoolleerlingen, een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal. Xplore is zodanig ontworpen dat er zoveel mogelijk interactie ontstaat tussen bewoners van alle generaties en leeftijden. Of dat op school is, in het groen of tussen de gebouwen. Deze visie heeft zich verder vertaald naar de ontwikkeling van een geheel autovrij gebied waarin vier groene woonhoven zijn opgenomen, die zorgen voor intimiteit en geborgenheid. De op strategische plekken gelegen voorzieningen en de school brengen levendigheid naar het groene hart van de wijk. Ook is het geheel ontworpen met veel aandacht voor biodiversiteit en circulariteit. Al het gekapte hout wordt hergebruikt en de biodiversiteit van het gebied wordt verhoogd. Het landschap is groen en klimaat adaptief en de gebouwen worden energieneutraal.

Holland Park West Diemen BPD 000
Houtbouw en autovrij

Lex Scholten, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Gemeente Diemen: 'In deze tender hebben wij marktpartijen uitgedaagd één samenhangend plan te maken voor 600 á 700 woningen, een brede school en de openbare ruimte. Van de woningen moet tenminste 30% sociale huurwoning en 20% middeldure huurwoning zijn. Daar zijn uitstekende voorstellen op gekomen. Wij willen in het gebied van Holland Park West een mooie leefomgeving ontwikkelen: duurzaam, aantrekkelijk met plekken waar verschillende groepen elkaar kunnen ontmoeten. Een buurt met een sfeervolle karakteristieke vormgeving waar ruimte is voor ontmoeting, spel, beweging en ontspanning. Dit houdt in: veel focus op gezinnen met kinderen, het realiseren van een gevarieerd woningaanbod in verschillende segmenten; meer ruimte voor groen en aandacht voor duurzaamheid. Xplore heeft wat mij betreft een plan gepresenteerd waarbij al deze elementen het beste samenkomen.'

Ook Jeroen Klaasse, wethouder Onderwijs Gemeente Diemen, is tevreden: 'De Brede School wordt een school die mooi wordt geïntegreerd in het totaalontwerp van de nieuwe woonbuurt. Met het ontwikkelen van Holland Park West wordt een belangrijke stap gezet in de verdere groei van de gemeente Diemen. De komende jaren groeit Diemen van 30.000 naar ongeveer 35.000 inwoners. Daar horen ook passende voorzieningen bij. Dit is een mooie stap in die ontwikkeling.'

School en eerste woningen al in 2022 in gebruik

De bestemmingsplanprocedure wordt nog voor eind 2019 in gang gezet, zodat de school en de woningen uit de eerste fase van het plan, al in 2022 in gebruik genomen kunnen worden. De oplevering van de laatste woning staat gepland voor 2025. Het plan Xplore maakt onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling Holland Park, het voormalig bedrijventerrein Berwijkpark-Noord, waar in totaal ruim 5.000 woningen worden gerealiseerd.

Jurybeoordeling

Het plan heeft de hoogste beoordeling van de jury ontvangen voor de ruimtelijke kwaliteit, bestaande uit stedenbouw, landschap en architectuur. Met daarbij een zeer hoge score voor het ontwerp van de school en voor de duurzaamheidsambities, is duidelijk dat de toekomst van de jongeren heel belangrijk gevonden wordt. 'Wij kijken er ongelofelijk naar uit om op deze plek in Diemen een aantrekkelijke, duurzame en betaalbare nieuwe woonomgeving te realiseren, voor jong en oud. Gezien het enorme tekort aan middeldure huurwoningen in Nederland, zijn we trots dat we hier maar liefst 170 middeldure appartementen kunnen realiseren. Daarmee komen we tegemoet aan een langgekoesterde wens van de gemeente en sluit het prachtig aan bij onze ambitie om de komende jaren veel meer betaalbare woningen te ontwikkelen', aldus Harm Janssen, directeur regio Noord-West bij BPD. 'Fantastisch om samen met BPD bij te dragen aan de realisatie van deze toekomstige duurzame en inclusieve wijk in Diemen. In ons plan staat met elkaar wonen en leven in een hoogstedelijke omgeving centraal, gefundeerd op een prachtige groene parkstructuur', aldus Marijke Nas, directeur Vastgoedontwikkeling en Klant & Markt bij Dura Vermeer. Het plan Xplore is een samenwerking tussen BPD en Dura Vermeer. De sociale huurwoningen worden door Woningstichting Rochdale afgenomen. De middeldure huurwoningen die in het plan zijn opgenomen, zullen worden afgenomen door BPD Woningfonds. Aan het plan werkten mee: Mecanoo Architecten, BOOM Landscape, Merosch, Buro Bouwfysica, De Dakdokters, Pieters Bouwtechniek, De Stock, Plomp, Upcycle Talent Factory en ZieglerGautier.

Op de hoogte blijven van ons werk?