Zo houden we gezinnen in de stad

Voor (grote) steden zijn gezinnen van vitaal belang. Ze geven veel geld uit en met schoolgaande kinderen zorgen ze voor een sterke sociale structuur. In Rotterdam, Delft en Utrecht realiseert BPD daarom gestapelde, niet-grondgebonden woningen speciaal voor families met kinderen. “Niet alle gezinnen willen per se een tuin en een eigen parkeerplek”, relativeert Rosalie de Boer van BPD. “En ook gemeenten staan open voor nieuwe woonconcepten.”

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Rosalie de Boer is ontwikkelingsmanager bij gebiedsontwikkelaar BPD en houdt zich bezig met woonwensen van gezinnen in de (grote) stad. “Echte stadsgezinnen willen dicht in de buurt wonen van alles wat de stad hen te bieden heeft. Denk aan scholen, kinderfestivals, speelplekken en sociale contacten met andere ouders. Maar ook dingen voor de ouders zelf, zoals cultuur en horeca. Vaak komen vader en moeder uit de stad en willen ze dat ook hun kinderen opgroeien in een omgeving waar ze zelf een fijne jeugd hebben gehad.”

Anders dan gezinnen in landelijke gebieden vinden veel stadsgezinnen een gestapelde en niet-grondgebonden woning een prima alternatief, weet De Boer. “Ze willen liever een dakterras, dat ruim genoeg is, dan een groene tuin. Hebben ze toch een tuin, dan leggen ze die vol met stenen of kunstgras om zo weinig mogelijk onderhoud te hebben. En een eigen parkeerplek? In de stad is fietsen vaak handiger.”

De Maasbode in Rotterdam heeft grote balkons rondom om families op hoogte van buitenruimte te voorzien.

Veiligheid

Daar komt bij dat in grote steden door verdichting onvoldoende ruimte is voor grondgebonden woningen met voor iedereen een (eigen) tuin en parkeerplek. Om te voorkomen dat gezinnen de stad uit trekken, bouwt BPD daarom gestapelde appartementen waar nog wel plek is. “Veiligheid is daarbij heel belangrijk”, weet De Boer, ook uit eigen ervaring als moeder. “Bij afwezigheid van een tuin is de context van een woongebouw superbelangrijk. Bouw je in een drukke straat een complex met gestapelde gezinswoningen, dan kunnen (wat oudere) kinderen niet zomaar naar buiten. Maar door buitenruimtes aan de achterkant van woningen aan elkaar te koppelen, kunnen kinderen gecontroleerd naar vriendjes lopen. Ook in de stad is een buurtgevoel heel belangrijk.”

De Maasbode in Rotterdam

Het vernieuwende van de gestapelde stadswoningen is dat BPD ze specifiek ontwerpt op basis van de behoeften van gezinnen die heel bewust kiezen voor de stad. De Boer: “In Rotterdam is BPD samen met architect Evert Kolpa bezig met het woonproject De Maasbode, een zeventig meter hoog woongebouw op een ideale plek achter de Witte de Withstraat. Er is weinig autoverkeer en er zijn twee scholen op loopafstand, typisch een plek waar je de 'gezinslogistiek' goed kunt regelen. Makkelijk je fiets neerzetten, snel boodschappen doen, eenvoudig een oppas regelen. We gaan daar bovendien binnenstraatjes maken, waar kinderen veilig kunnen spelen. Bij niet-grondgebonden gezinswoningen kan ook een gemeenschappelijk dek een goede speelplek zijn. Als het maar speelaanleiding geeft, en afgeschermd, groen en controleerbaar is.”

Dek met speelelementen

Ook in Utrecht en Delft bouwt BPD appartementen speciaal voor gezinnen. “In de zogeheten Spoorzone in Delft, aan de rand van de historische binnenstad, bouwt BPD samen met ANA architecten een complex met 95 woningen, zowel grondgebonden stadswoningen als appartementen, aan een dek met allerlei speelelementen”, besluit De Boer. “En op het voormalige Defensieterrein in Utrecht komt een nieuwe woonwijk met veel groen en 600 gestapelde woningen aan een opgetilde straat – een Skywalk – die voor een deel ook heel geschikt zijn voor gezinnen.”

Voor (grote) steden zijn gezinnen van vitaal belang. In Rotterdam, Delft en Utrecht realiseert BPD daarom gestapelde, niet-grondgebonden woningen speciaal voor families met kinderen. Foto: Erik Smits

Meer weten over dit thema?

Meld u aan om op de hoogte te blijven via onze digitale nieuwsbrief.

Ja, ik wil op de hoogte blijven

Twitter LinkedIn Facebook Mail
Duurzaamheid
Woningen van stro in Westwaard: leem en stro als moderne bouwmaterialen
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
Column: Lof der domme mobiliteit
Meer weten
Duurzaamheid
Duurzaam wonen en leven op fundamenten CBS-gebouw
Meer weten

Kijk ook op