Zo houden we gezinnen in de stad

Voor (grote) steden zijn gezinnen van vitaal belang. Ze geven veel geld uit. Met schoolgaande kinderen zorgen ze voor een sterke sociale structuur. In Rotterdam, Delft en Utrecht realiseert BPD daarom gestapelde, niet-grondgebonden woningen speciaal voor families met kinderen. Niet alle gezinnen willen per se een tuin en een eigen parkeerplek. En ook gemeenten staan open voor nieuwe woonconcepten.
  • Publicatiedatum: 10 augustus 2018

Echte stadsgezinnen willen dicht in de buurt wonen van alles wat de stad hun te bieden heeft. Denk aan scholen, kinderfestivals, speelplekken en sociale contacten met andere ouders. Maar ook dingen voor de ouders zelf, zoals cultuur en horeca. Vaak komen vader en moeder uit de stad en willen ze dat ook hun kinderen opgroeien in een omgeving waar ze zelf een fijne jeugd hebben gehad. Anders dan gezinnen in landelijke gebieden vinden veel stadsgezinnen een gestapelde en niet-grondgebonden woning een prima alternatief. Ze willen liever een ruim dakterras dan een groene tuin. Hebben ze toch een tuin, dan leggen ze die vol met stenen of kunstgras om zo weinig mogelijk onderhoud te hebben. En een eigen parkeerplek? In de stad is fietsen vaak handiger.

Gestapelde gezinswoningen

Daar komt bij dat in grote steden door verdichting onvoldoende ruimte is voor grondgebonden woningen met voor iedereen een (eigen) tuin en parkeerplek. Om te voorkomen dat gezinnen de stad verlaten, bouwt BPD daarom gestapelde appartementen waar nog wel plek is. Veiligheid is daarbij heel belangrijk. Bij afwezigheid van een tuin is de context van een woongebouw superbelangrijk. Bouw je in een drukke straat een complex met gestapelde gezinswoningen, dan kunnen (iets oudere) kinderen niet zomaar naar buiten. Maar door buitenruimtes aan de achterkant van woningen aan elkaar te koppelen, kunnen kinderen gecontroleerd naar vriendjes lopen. Ook in de stad is een buurtgevoel belangrijk.

De Maasbode
De Maasbode in Rotterdam

Het vernieuwende van de gestapelde stadswoningen is dat BPD ze specifiek ontwerpt op basis van de behoeften van gezinnen die bewust kiezen voor de stad. In Rotterdam is BPD samen met architect Evert Kolpa bezig met het woonproject De Maasbode, een zeventig meter hoog woongebouw op een ideale plek achter de Witte de Withstraat. Er is weinig autoverkeer en er zijn twee scholen op loopafstand. Dit is typisch een plek waar je de ‘gezinslogistiek’ goed kunt regelen: makkelijk je fiets neerzetten, snel boodschappen doen, eenvoudig een oppas regelen. BPD gaat daar bovendien binnenstraatjes maken, waar kinderen veilig kunnen spelen. Bij niet-grondgebonden gezinswoningen kan ook een gemeenschappelijk dek een goede speelplek zijn. Als het maar speelaanleiding geeft en afgeschermd, groen en controleerbaar is.

Dek met speelelementen

Ook in Utrecht en Delft bouwt BPD appartementen speciaal voor gezinnen. In de Spoorzone in Delft, aan de rand van de historische binnenstad, bouwt BPD samen met ANA architecten een complex met 95 woningen, zowel grondgebonden stadswoningen als appartementen, aan een dek met allerlei speelelementen. En op een voormalig Defensieterrein aan het Merwedekanaal in Utrecht komt een nieuwe woonwijk met veel groen en 600 gestapelde woningen aan een opgetilde straat – een Skywalk. Ook deze woningen zijnvoor een deel zeer geschikt voor stadse gezinnen.

 

 

Op de hoogte blijven van ons werk?