Alle ruimte voor kunst en cultuur in Burgerweeshuis

Begin 2018 nam BPD haar intrek in het Burgerweeshuis. In het rijksmonumentale gebouw – een ontwerp van architect Aldo van Eyck – is een speciale rol weggelegd voor kunst en cultuur. Het belang dat BPD hecht aan kunst en cultuur sluit aan bij de belangstelling van Van Eyck voor architectuur en kunst. Werken uit de BPD Kunstcollectie die ruim veertig jaar bestaat, gaan een relatie aan met de architectuur van het gebouw en komen er optimaal tot hun recht.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Kunst in het Burgerweeshuis

Voor de inrichting van het Burgerweeshuis is gekozen om kunstwerken uit de BPD Kunstcollectie te tonen die een verbinding aangaan met een aantal principes van het ontwerp van het gebouw: het structuralisme, relatie binnen-buiten, de spelende mens en kleur. Er is werk te zien van jonge en oudere kunstenaars die direct en indirect verwantschap tonen met deze uitgangspunten. Diverse kunstenaars van werken uit de BPD Kunstcollectie zijn gevraagd om hun gebouwgebonden kunstwerken in overleg opnieuw te installeren in het Burgerweeshuis. Het gaat om kunstenaars als Jan van Munster, Zeger Reyers, Susanne Kriemann, Paulien Oltheten, Esther Tielemans en Alexandra Leykauf.

Van Eyck beïnvloed door kunstwereld

Deze verwantschap is te verklaren. Aldo van Eyck is voor zijn architectuur sterk beïnvloed door avant-gardekunstenaars, zowel nationaal als internationaal. Sharon Oldenkotte-Vrolijk – directeur Kunst & Cultuur van BPD: "Van Eyck studeerde van 1938 tot 1942 aan de Eidgenössiche Technische Hochschule in Zürich om te worden opgeleid als architect. Hij kwam daar in aanraking met een levendige gemeenschap van schrijvers, architecten en kunstenaars waarmee hij vorm wilde geven aan een nieuwe wereld. Bij zijn projecten werkte hij ook vaak met hen samen."

In Nederland heeft Van Eyck contact gehad met de voorhoede avant-garde zoals Constant, Carel Visser, Nederlandse Experimentele Groep, CoBrA. In het geval van Carel Visser en het Burgerweeshuis is sprake van een bijzondere verbintenis. Oorspronkelijk zou Carel Visser een beeld ontwerpen voor het Burgerweeshuis; dat is echter nooit gerealiseerd. In het Burgerweeshuis zijn uit de BPD Kunstcollectie verschillende beelden van Carel Visser te zien.

Expositieruimte in het Burgerweeshuis

Het Burgerweeshuis heeft een expositieruimte waar wisselende tentoonstellingen worden gerealiseerd. BPD werkt in samenwerking met kunstenaars, culturele instellingen en andere samenwerkingspartners aan een wisselend (tentoonstellings)programma voor medewerkers, relaties van BPD en andere geïnteresseerden.

Na de openingstententoonstelling van Céline Condorelli staan voor 2018 in het Burgerweeshuis tentoonstellingen gepland van Wendelien van Oldenborgh naar aanleiding van de ondersteuning van de Nederlands inzending van de Biënnale van Venetië door BPD en het Maison d’Artiste van Cornelis van Eesteren en Theo van Doesbrug.

Daarnaast richt BPD een ruimte in waarin het gedachtengoed van architect Aldo van Eyck centraal staat. De komst van BPD naar het Burgerweeshuis draagt bij aan de doelstelling van de gemeente Amsterdam om kunst en cultuur meer ruimte te geven op de Zuidas.

Meer informatie

Lees verder over het Burgerweeshuis in dit interview met Sharon Oldenkotte-Vrolijk.

"Burgerweeshuis past perfect bij ons" (pdf)

Interview met architecten Odette Ex en Wessel de Jonge.

Zorgvuldig revitaliseren (pdf)

Interview met architect Herman Hertzberger.

"Alles maken met één ruimtelijke bouwsteen" (pdf)

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt museale vernieuwing Anne Frank Huis
Meer weten
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt vogelobservatorium Haringvliet
Meer weten
Kunst & Cultuur
Feestelijke onthulling Future Past Glory
Meer weten