Onze organisatie

BPD is geen bouwonderneming en evenmin een architectenbureau. We zijn een gebiedsontwikkelaar die zich inzet voor het verwezenlijken van leefomgevingen die zelf ook leven. Natuurlijk, we zijn een commercieel bedrijf, maar we zien onszelf toch vooral als een onderneming met een maatschappelijke taak. Met idealen die niet alleen van bedrijfseconomische aard zijn. We willen ook trots zijn op onze bijdragen aan de woonomgevingen in de landen waarin we opereren: Nederland en Duitsland.

Walter de Boer

CEO BPD

Carl-Jan Kreikamp

CFO BPD

Frans Holleman

Directeur regio Noord-Oost & Midden

Harm Janssen

Directeur regio Noord-West

Patrick Joosen

Directeur regio Zuid-West

Wim de Haas

Directeur regio Zuid-West

Erik Leijten

Directeur regio Zuid

Feiten en cijfers

BPD
Omzet 2017 €1.7 miljard
Woningen verkocht in 2017 11.500
Woningen verkocht sinds 1946 340.000
Woningen in portefeuille 77.000
Aantal werknemers 900
Nederland
Woningen verkocht afgelopen 10 jaar 43.000
Aantal verkochte woningen per jaar 5.700
Duitsland
Woningen verkocht afgelopen 10 jaar 9.900
Aantal verkochte woningen per jaar 1.500

Bekijk het volledige jaarverslag 2017. View the annual report of 2017.

Cultuurfonds

Kunst- en cultuursponsoring is een bewuste keuze van BPD. We ondersteunen via het Cultuurfonds objecten en initiatieven die bijdragen aan de kwaliteit en beleving van de openbare ruimte.


BPD Cultuurfonds is in 1988 opgericht op initiatief van toen nog Bouwfonds en haar toenmalige aandeelhouders, de Nederlandse gemeenten. In ruim 20 jaar heeft BPD op deze manier meer dan 1000 kunst- en cultuurprojecten ondersteund. Van kleinschalige initiatieven als boerenlandhekken tot kunst in openbare ruimtes en prestigieuze projecten als de renovatie van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Historie

Een boom verliest eerder zijn bladeren dan zijn wortels en bij BPD hebben we onze bestaansreden, of in elk geval de reden voor onze oprichting, nooit uit het oog verloren. We zijn er voor mensen en voor de vervulling van één van hun eerste levensbehoeften: een prettige woning en een plezierige woonomgeving.

1946

In het Nederland van vlak na de Tweede Wereldoorlog heersen grote tekorten, ook aan betaalbare woningen. Verliefde stellen moeten hun bruiloft uitstellen en pas getrouwde echtparen nemen hun intrek in de vaak gehorige achterkamer van een familielid. In die dagen ontstaat het idee om bouwkassen op te richten, gemeentelijke fondsen, die de financiering van nieuwe woningen mogelijk maken. Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, luidt in 1946 onze eerste naam.

1956

Bouwfonds Nederlandse Gemeenten wordt in 1956 onze tweede naam, nadat in het hele land belangstelling ontstaat voor de bijdrage die we leveren aan het verkleinen van de woningnood.

1993

In 1993 steken we de Nederlandse landsgrens over en slaan we onze vleugels uit. In Duitsland starten we Bouwfonds Immobilienentwicklung dat vandaag een stevige top 3-positie inneemt en sinds haar oprichting meer dan 7.000 woningen heeft gerealiseerd. We zijn in Duitsland met name actief in de stedelijke gebieden en hebben daar zeven regionale vestigingen.

2000

In een bewegende wereld verandert veel, en toen rond de eeuwwisseling de Nederlandse overheid het realiseren van woningen niet meer tot haar kerntaken rekende, kwam het semi-overheidsbedrijf dat we lang waren in handen van de ABN AMRO.

2001

In 2001 volgt een nog grotere uitbreiding. In Frankrijk nemen we de gerenommeerde projectontwikkelaar Marignan Immobilier over, opgericht in 1970, die verder gaat onder de naam Bouwfonds Marignan Immobilier. Ons jongste familielid heeft momenteel zes regionale vestingen en vijftien agentschappen. Sinds haar oprichting heeft zij  bijna 30.000 woningen en zo’n 100.000 m2 commercieel vastgoed gerealiseerd.

2006

Van 2006 tot 2017 maakt BPD deel uit van Rabobank als onderdeel van Rabo Vastgoedgroep. Dat geeft BPD financiële kracht en stabiliteit en toegang tot een bron aan internationale kennis en expertise.

2013

BPD opent haar tot dan laatste kantoor, in Berlijn. Dit past in de strategie van BPD aanwezig te zijn in economisch krachtige regio’s. Berlijn brengt het aantal kantoren van BPD op dertig in haar drie kernlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk.

2015

In januari verandert Bouwfonds haar naam in BPD. Hiermee bekrachtigt de organisatie haar wens zich nadrukkelijker te positioneren als Europese gebiedsontwikkelaar.

2017

BPD is per 1 juli 2017 een rechtstreeks onderdeel van Rabobank. Hierdoor kan BPD, als onderdeel van een solide aandeelhouder, haar strategie gericht op een krachtig groeiperspectief verder vormgeven.

2018

Na een intensieve renovatie en transformatie, vestigt het hoofdkantoor van BPD zich in het voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam. Ook het regiokantoor Noord-West vestigt zich in dit Rijksmonument. Op 15 november verkoopt BPD haar Franse dochter BPD Marignan.

Kijk ook op