3D-model koopcontract nieuwbouwwoning geeft bewoner kijkje in de toekomst

Belangstellenden en nieuwbouwwoningkopers krijgen voor het eerst alle technische en juridische informatie over hun nieuwbouwwoning te zien in een virtueel 3D-model. Eerder konden kopers bij BPD al hun nieuwbouwhuis volledig online kopen. Deze innovatie is de volgende stap. De woning laten zien in een 3D-model wordt nu ook onderdeel van het koopcontract. In het model vindt de koper alle informatie over zijn woning in 3D en zichtbaar op zijn computer.
  • Publicatiedatum: 6 april 2022

Jessie Wagenaar, directeur Verkoop BPD: ‘Waar voorheen stapels papier nodig waren en van kopers verwacht werd dat zij tekeningen van papier begrijpen, is deze informatie volledig interactief in 3D te raadplegen vanaf het computerscherm. Deze nieuwe toepassing scheelt kopers tijd en maakt het aankoopproces een stuk overzichtelijker. Bij BPD stellen we ons ten doel woningkopers zo veel mogelijk helder en inzichtelijk te informeren gedurende de gehele klantreis. Dat kan met deze primeur en we krijgen dan ook veel enthousiaste reacties van onze kopers. Daar doen we het uiteindelijk voor.’

3D Model Nieuwbouwwoning Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Stijn In ’t Veld en Chantal van Moorselaar
Laakse Tuinen in Vathorst Amersfoort krijgt de primeur

In gebiedsontwikkeling Laakse Tuinen in Vathorst Amersfoort kunnen toekomstige bewoners voor het eerst gebruikmaken van deze 3D-visualisatie van de contractstukken. Toekomstige bewoners Chantal van Moorselaar en Stijn In ’t Veld over deze online primeur: ‘Deze 3D-weergave van onze woning is de ultieme manier om een nieuwbouwwoning te visualiseren. Het gaf ons het gevoel een kijkje in de (onze) toekomst te kunnen nemen!’

BPD lanceerde eind van 2021 BIM Legal, een prijswinnende 3D-visualisatie waarbij woningkopers op hun computerscherm in een door hen gewenste woning, perceel of gebied kunnen ‘lopen’ en op specifieke onderdelen kunnen klikken om te zien welke juridische afspraken daarvoor gelden. Met deze tweede innovatie is het nu ook mogelijk dat de consument de contractstukken op deze manier bekijkt en is het 3D model voor het eerst ook zelf een contractonderdeel geworden. Een nieuwbouwhuis is immers nog niet in het echt te bekijken, maar bestaat op papier. Juist daarom is een 3D-weergave zo belangrijk.

Digitale ketensamenwerking

Het doel van BIM (Bouw Informatie Model) is: digitaal en transparant samenwerken in de gebouwde omgeving. Om dat voor elkaar te krijgen wisselen opdrachtgevers, architecten, aannemers, adviseurs en installateurs al jaren onderling informatie met elkaar uit. Dat gebeurt via open standaarden, waarbij elke partij zijn eigen software kan gebruiken. De uitdaging is om elke ketenpartner rechtstreeks het model te laten verrijken met zijn eigen informatie. Hierdoor werk je toe naar één uniforme gegevensdrager in de keten. Aannemers werken al met BIM voor toeleveranciers en onderaannemers, BPD brengt het nu ook naar de consument. Kopers kopen niet alleen een nieuwbouwwoning, maar ook een 3D-model van hun woning, met daarin alle engineering en intellectueel eigendom. Later wordt dat model in het echt gerealiseerd door de aannemer.

Op de hoogte blijven van ons werk?