Project 12/39

Blixembosch Buiten

Eindhoven

Het verhaal achter Blixembosch Buiten

Blixembosch Buiten ligt aan de rand van de bestaande wijk Blixembosch aan de noordkant van Eindhoven. Hoogteverschillen maken van de buurt een plek om heerlijk buiten te zijn in een groene omgeving. De woongebieden De Velden en Het Plateau liggen tegen de groene heuvels en ertussen ligt een centraal dal voor de waterberging. Bijzonder is de begroeide geluidswal die als heuvel in het landschap is opgenomen. Er komen circa 430 nieuwbouwwoningen - waaronder kavels - die in 8 fasen worden ontwikkeld. Toekomstige bewoners zijn bij de ontwikkeling betrokken via consultatieavonden met de architect en ontwikkelaar.

Blixembosch Buiten in getallen

5 m
hoogteverschil
30 ha
woongebied
1
multifunctionele geluidwal met geluidsscherm
430
woningen totaal (waarvan 80 vrije kavels)
Blixembosch Eindhoven BPD Vanaf Geluidwal
Ontspannen wonen op 2 hoogtes

Blixembosch Buiten bestaat uit twee woongebieden. De Velden is een wijk met korte, autoluwe straatjes en veel groen. De architectuur van deze woningen is traditioneel met roodbruine bakstenen en antraciet dakpannen. Op een circa 5 meter hoger liggend kunstmatig plateau ten opzichte van De Velden wordt woongebied Het Plateau gerealiseerd. Deze wijk krijgt moderne lichte woningen op de heuvels die de groene geluidswallen vormen, met een mooi uitzicht over de lager gelegen buurt. Ontspannen wonen met het bruisende centrum van Eindhoven binnen handbereik.

Blixembosch Buiten in beeld

Blixembosch Eindhoven BPD 004
Blixembosch Eindhoven BPD 005
Blixembosch Eindhoven BPD 006
Blixembosch Eindhoven BPD Vanaf Geluidwal
Blixembosch Eindhoven BPD 000
Blixembosch Eindhoven BPD 002
Blixembosch Eindhoven BPD 003
Blixembosch Eindhoven BPD 001

De ontwikkeling van Blixembosch Buiten

Duurzaamheid staat centraal in Blixembosch Buiten. De woningen zijn energiezuinig met een EPC waarde tussen 0 en 0,26 en BENG. De woningen worden niet aangesloten op het gasnetwerk. Er is daarnaast aandacht voor de wijze van isolatie en er worden voldoende zonnepanelen geplaatst. Voor het verwarmen van de woning wordt een luchtwater warmtepomp en warmtepomp met bodemlus geplaatst. Toepassing van WTW voor geluid en energie.

Door de hoogteverschillen tussen de verschillende wijken is de oplossing voor afvoer van hemelwater een belangrijk aandachtspunt. Er is gekozen voor bovengronds afvoeren door het toepassen van deels open bestrating in binnenhoven en het toevoegen van voldoende groen die ook voor opvang van het hemelwater zorgen.

Blixembosch Eindhoven BPD Kinderen

Blixembosch Buiten wordt een dorpse, natuurrijke omgeving, mét alle voorzieningen binnen handbereik. Van basischool tot supermarkt, kinderdagverblijf en sportfaciliteiten. Kinderen spelen hier veilig in de wijk en kunnen lopend naar school.

Ontdek het gebied

Onze partners

Dit zeggen zij over Blixembosch Buiten
SVP maakte het stedenbouwkundig plan van deelgebied Het Plateau. Ik ben dan wel de architect, maar dit is echt samen met BPD, Hurks en uiteraard mijn collega’s bij SVP ontwikkeld. Hierdoor is het een integraal ontwerp, waar landschap, stedenbouw, architectuur, maar ook detaillering en techniek bij elkaar komen.
Imke van Leuken
Architect bij SVP Architecten
Voor 23 woningen binnen het project Blixembosch in Eindhoven is gebruik gemaakt van het Da Vinci Huis woningconcept. Dit woningconcept levert maatwerk woningen die gebouwd zijn volgens een vernieuwend proces, gericht op een zeer hoge mate van efficiency in ontwerp, voorbereiding en realisatie.
Stefan de Ruijter
Projectdirecteur Hurks Bouw en Vastgoedontwikkeling

Op de hoogte blijven van ons werk?