Project 41/47

Ringerskwartier

Alkmaar

Het verhaal achter Ringerskwartier

Het industriële terrein in en rondom de oude Ringersfabriek in Alkmaar verandert in een bijzonder woongebied: Ringerskwartier. Het gebouw wordt in oude glorie hersteld en opnieuw ingericht: veelzijdig en mét karakter. De invulling van het totale gebouw wordt nog verder uitgewerkt. Naast geplande horeca en diverse foodgerelateerde winkeltjes komen er appartementen en penthouses in verschillende varianten. Ringerskwartier ligt aan het Noordhollandsch Kanaal nabij het historische centrum van Alkmaar.

Ringerskwartier in getallen

450
woningen in totaal
270
appartementen in het gehele gebied
60
sociale koopwoningen
20
sociale huurwoningen
100
middenhuurwoningen
Ringerskwartier Alkmaar Interieur Ringers Hoekappartement
In oude glorie hersteld

De Ringersfabriek is een begrip in Alkmaar. Met zijn bijzondere architectuur en prominente ligging aan het Noordhollandsch Kanaal was het gebouw jarenlang hét boegbeeld van de stad. De komende jaren transformeert het terrein tot een nieuw woongebied met diverse recreatieve mogelijkheden en food-gerelateerde bedrijven. De Ringersfabriek wordt uitgepakt en in oude glorie hersteld. Hierdoor komt er een mooie binding tot stand met de historische binnenstad aan de overkant van het kanaal. Ringerskwartier wordt een plek met eigen gezicht en identiteit, met de fabriek als stralend middelpunt.

Ringerskwartier ligt aan het Noordhollandsch Kanaal vlak tegenover het historisch centrum van Alkmaar en wordt een veelzijdig en vernieuwend woongebied
Peter Van Oeveren Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Peter van Oeveren
Regiodirecteur Noord-West
Mail Peter van Oeveren

De ontwikkeling van Ringerskwartier

Ringerskwartier Alkmaar BPD 001
Ringerskwartier Alkmaar BPD Interieur Ringers Uitzicht Kerk Water Veraf
Ringerskwartier Alkmaar Interieur Ringers Hoekappartement
Ringerskwartier

Chocoladeproducent Ringers was ooit de grootste werkgever van kaasstad Alkmaar. Dertig jaar lang verdween de monumentale fabriek achter een gevel van witte trespa-platen. Het gebouw wordt momenteel door de Ten Brinke Groep – in samenwerking met BPD – in ere hersteld.

Het gebied om de fabriek heen transformeert ook. Op het terrein komen diverse moderne woongebouwen met appartementen. BPD realiseert hier wooncomplexen met de nieuwste, duurzame toepassingen voor een brede doelgroep. De appartementen en penthouses kijken uit op de nostalgische fabriek. Ringerskwartier is onderdeel van Alkmaar-Overstad, een nu nog onsamenhangend terrein met detailhandel en bedrijvigheid op een toplocatie aan de rand van het oude centrum en aan het water. Overstad vormt straks de moderne en grootstedelijke tegenpool van de historische kleinschalige binnenstad van Alkmaar. Nieuwe pleinen, straten en stedelijke functies maken van Overstad een stedelijke plek waar het prettig wonen, winkelen, werken en verblijven is.

Ringerskwartier Alkmaar BPD Interieur Ringers Uitzicht Kerk Water Veraf

Gemeente Alkmaar, BPD, AM en Ten Brinke Group werken samen om van het Ringerskwartier een groen, duurzaam en prettig verblijfsgebied te maken dat in het teken staat van wonen, winkelen, verblijven, genieten en beleven.

Ontdek het gebied

Onze partners

Op de hoogte blijven van ons werk?