BPD gaat innovatief Kazernekwartier Crailo ontwikkelen

De Gemeenschappelijke Exploitatiemaatschappij Crailo, het samenwerkingsverband van de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren, heeft het plan Kazernekwartier van BPD geselecteerd voor de ontwikkeling van de eerste fase van het Buurtschap Crailo.

Het Kazernekwartier Crailo is een groene oase in het Gooi. Omringd door natuur en grenzend aan Bussum. Een gebied dat altijd verborgen was voor het publiek, maar dat de komende jaren verandert in een nieuw Buurtschap, om te wonen, te werken en te recreëren. Het gehele gebied wordt natuur-inclusief ontwikkeld en gebouwd. Bestaand materiaal wordt waar mogelijk hergebruikt en uiteindelijk zal het gebied meer energie produceren dan gebruiken. De basis van het gebied bestaat uit de Kolonel Palmkazerne met een vernieuwd Keukengebouw als hoofdgebouw aan de appelplaats. Daaromheen liggen zes legeringsgebouwen, die samen een bijzonder ensemble in het groen vormen. Het vernieuwde Keukengebouw gaat fungeren als ontmoetingsplek, kunst- en cultureel centrum, werkruimte, educatiecentrum voor kunst en ontspanningsplek. Een gerenommeerde internationale ontwerpstudio zal kleur en invulling geven aan deze plek. In het Kazernekwartier komen – deels publieke – voorzieningen, waarbij de nadruk ligt op kunst- en cultuurgerichte functies.

Crailo Bussum Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Het programma

Het voorzieningenprogramma is gesitueerd rondom de koppen van de zes legeringsgebouwen en richt zich op de voormalige centrale plek van het kazerneterrein, de appelplaats. Twee gebouwen krijgen de functie als galerie voor eigen werk en werk van andere kunstenaars, met de mogelijkheid voor ‘Artist in Residence’. Andere delen worden ingericht als kantoorruimte en ateliers voor de creatieve industrie. Naast een compacte commerciële ruimte in de plint aan de koppen, worden de andere vier legeringsgebouwen verbouwd tot energieneutrale woningen in het betaalbare segment, met sociale huur en middeldure huur. In totaal komen er 57 sociale huurwoningen en 48 middeldure woningen in het Kazernekwartier. BPD werkt samen met woningcorporatie Dudok Wonen aan de invulling van de sociale huurwoningen. BPD Woningfonds is de beoogd afnemer van de middeldure huurwoningen.

Het plan bevat daarnaast voor de nieuwbouwwoningen een toolbox voor een modulair bouwsysteem, waarin de constructieve modules deels in hout worden uitgevoerd. Dit leidt tot een variëteit aan woningtypologieën met de kenmerken van de kazerne-architectuur in een eigentijdse vorm; van appartementen tot rijwoningen en vrijstaande boshuizen verdeeld over clusters. De woningen hebben twee gemene delers: ze worden vanuit één herkenbare ‘silent architecture’-stijl, ontworpen en zijn onderdeel van het landschap. De 66 koopwoningen (van rijwoning tot vrijstaande woning) worden in clusters in het groen gebouwd en worden verbonden door wandelroutes in het landschap. De bewoners hebben de mogelijkheid om de groeninrichting van de clusters in overleg op hun eigen manier in te richten.

Juryrapport

De gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren werken met een Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij (GEM) samen aan de ontwikkeling van Crailo. Volgens de GEM Crailo is de inzending ontwikkeld door een sterk team met geschikte partners die ervaring hebben met de transformatie van Boost-kazernes. In het juryrapport wordt gewezen op het zorgvuldige ontwerp met een duidelijke uitwerking van ‘silent architecture’. Ook het ontwerp van de bestaande gebouwen (van architect August Boost uit 1938) is op een intelligente, eigentijdse manier vertaald met daarin borging van het betaalbare segment en een groot deel van het commerciële programma.

Planning en betrokken partijen

Vanaf eind 2023 zal het eerste deel van de realisatie van Crailo plaatsvinden, beginnend met het Kazernekwartier. Het onherroepelijke bestemmingsplan 'Buurtschap Crailo' is recent vastgesteld, wat een belangrijke mijlpaal is. Medio 2023 zal BPD de plannen presenteren aan omwonenden en andere stakeholders.

Betrokken partijen:

  • Karres en Brands (landschap en architectuur)
  • Wenink Holtkamp Architekten (architect)
  • NAMO Architecture (architect)
  • Mooi Lost Op (mixed use adviseur)

 

Op de hoogte blijven van ons werk?