Onthulling Zen Mast in Houthaven Amsterdam

Op vrijdag 3 november is in de nieuwe Amsterdamse wijk Houthaven het kunstwerk zen mast (tatramajjhattata) van kunstenaar Jeroen Doorenweerd onthuld. De Zen Mast ligt in het water voor het Revaleiland. De dertig meter hoge, drijvende mast staat symbool voor de door houthandel getekende geschiedenis van de plek waar nu een woonwijk is ontstaan. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van het kunstwerk ondersteund.
  • Publicatiedatum: 3 november 2023
231103 Revaleiland Onthullingzenmast Si 01
tatramajjhattata

In het water van de houthaven lagen in het verleden vrachtschepen vol met boomstammen. Hoge masten en drijvende boomstammen typeerden in het verleden het beeld aan het IJ in dit deel van de stad. Het kunstwerk van Jeroen Doorenweerd dat nu de horizon kruist, is een mast zonder schip, maar roept wel in zijn voorkomen en weerspiegeling in het water dit verloren uitzicht op de voormalige houthaven op. Niet alleen maakt Doorenweerd met de zen mast de verbinding met het verleden, maar hij verwijst met de ondertitel tatramajjhattata ook naar het boeddhistische concept van ‘gelijkmoedigheid’: het is de innerlijke rust en balans die een persoon stabiel maakt. Deze balans wordt gesymboliseerd door de mast, die door de wind sterk heen en weer gewiegd wordt, maar nooit helemaal omver geblazen kan worden.

Over Jeroen Doorenweerd

De kunstwerken van Jeroen Doorenweerd (1962) laten zich niet makkelijk indelen; zijn werk zit tussen sculptuur, vormgeving en (landschaps)architectuur in. Hij werkt dan ook op zeer uiteenlopende plekken, doorgaans in de openbare ruimte. Sinds 1990 realiseert hij kunstwerken, waarbij hij gebruik maakt van zowel ambachtelijk handwerk als de nieuwste technologie. Steeds richt hij de aandacht op wat impliciet is aan een specifieke plek maar niet noodzakelijk in het oog loopt. Doorenweerd werkte voor de realisatie van de mast samen met het bedrijf van mastenmaker Piet Blaauw in Stavoren. De kunstenaar heeft een persoonlijke band met dit kunstwerk omdat zijn ouders vroeger binnenvaartschippers waren. Hij realiseerde niet eerder een kunstwerk in Amsterdam.

Op de hoogte blijven van ons werk?