Toekomstgericht energiesysteem PoortMeesters voor lage energierekening

PoortMeesters in Delft is een duurzaamheidsicoon in wording. De holistische ontwerpfilosofie op gebied van architectuur, community, design, energie, klimaatadaptiviteit en biodiversiteit maakt dit een toonaangevende gebiedsontwikkeling. PoortMeesters wordt gekenmerkt door een moderne architectuur en een innovatieve 3D-geprinte Delfts blauwe poort. Maar achter de gevels en klimaatadaptieve binnentuin gaat een uitgebalanceerd energieconcept schuil, wat zorgt voor comfortabel wonen en een lage energierekening.
  • Publicatiedatum: 23 december 2022

In de ontwikkeling van BPD en Ballast Nedam Development worden alleen de meest state-of-the-art innovaties toegepast en de schaal waarop is uniek in Nederland. Het gebouw in Nieuw Delft (voormalige spoorzone) is all-electric en dus hebben alle 114 woningen een warmtepomp. Hier wordt echter geen luchtwarmtepomp of bodemwarmtepomp toegepast. Er is gekozen voor een slim systeem dat energie opwekt én warmte genereert. Het voordeel van dit systeem is dat er geen geluidsoverlast is door de luchtwarmtepomp en ook grondboringen niet nodig zijn. Dat maakt dit een ideaal systeem voor een binnenstedelijke ontwikkellocatie met strenge eisen rondom boringen.

Energieneutraal is lage energierekening

Het totale plan is energieneutraal. Dat betekent dat de energie die de woning nodig heeft voor verwarming, warm tapwater, koeling en ventilatie door het systeem zelf wordt opgewekt en dat daarvoor geen gebruik gemaakt wordt van fossiele brandstof. Op de daken van PoortMeesters zijn PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar geplaatst. Het systeem met deze panelen is niet eerder op deze schaal in de woningbouw toegepast. De panelen zetten zonlicht om in elektra voor de woninginstallaties en privélaadpalen én warmte voor de warmtepomp die dit omzet in warm tapwater en vloerverwarming. 

BPD Poortmeesters in Delft
Op het dak van de parkeergarage is een bufferlaag aangelegd waar regenwater in opgeslagen kan worden. Overtollig water stroomt naar opslagtanks die onder de parkeergarage liggen. Het water uit deze tanks wordt gebruikt als irrigatie voor de binnentuin.

Duurzaam ventilatiesysteem

Naast de toepassing van PVT-panelen zijn de woningen en appartementen voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning (WTW). Het systeem zorgt ervoor dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht voor te verwarmen. Op deze wijze gaat geen warmte verloren bij het ventileren van de woning. Met het duurzame energiesysteem en ventilatiesyteem zijn bewoners klaar voor de toekomst, ze genieten van comfort én van een heel lage energierekening.

Over PoortMeesters

PoortMeesters is een ontwikkeling van BPD en Ballast Nedam Development in de nieuwe stadse wijk Nieuw Delft. Het woongebouw wordt gekenmerkt door een moderne architectuur van VYA en ligt op een steenworp afstand van de historische binnenstad en het treinstation van Delft. In het woongebouw komen 114 woningen in verschillende woningtypen. Eyecatchers van het gebouw zijn de 2 poorten van studio RAP en Koninklijke Tichelaar, die toegang geven tot de grootste klimaatneutrale binnentuin van Nederland. De poorten van worden bekleed met een 3D geprint Delfts Blauw kunstwerk dat bestaat uit 4.000 keramiek tegeltjes. De eerste woningen zijn in 2022 opgeleverd. 

Meer over PoortMeesters

Op de hoogte blijven van ons werk?