Opening kunstwerk Voortdurend in Houthaven, Amsterdam

Op dinsdag 2 november is de 170 meter lange golvende bank ‘Voortdurend’ van kunstenaar Marjet Wessels Boer officieel geopend en gedoopt met het water uit de (voormalige) Zuiderzee. De bank bestaat uit twee overlappende ‘golven’. Het kunstwerk is ontworpen voor het ‘niemandsland’ tussen de oude Spaarndammerbuurt en Houthaven, een nieuwe - mede door BPD ontwikkelde - wijk in Amsterdam.
Voortdurend Studiowesselsboer07
Voortdurend

De bank is gemaakt van gecoat, lasergesneden staal. Door de kleurverschillen en de manier waarop de stalen stroken zijn bevestigd, ontstaat er voor voorbijgangers een optische illusie, waarbij de golven tot leven lijken te komen. Een knipoog naar het verleden, toen er nog een dijk stond die dit deel van Amsterdam beschermde tegen het soms woeste water van de toenmalige Zuiderzee.

Marjet Wessels Boer over de bank: 'De naam van de bank, Voortdurend, verwijst naar de voortdurende beweging van het water, de schittering, de weerkaat­sing van de zon hierop. Dat inspireerde tot het mengen van 2 kleuren golven in één bank. En per bankdeel is de menging anders. Als mensen erlangs lopen of fietsen zorgt de menging van de 2 kleuren in com­binatie met de golvende beweging voor een mooi effect.'

De naam van de bank, verwijst naar de voortdurende beweging van het water, de schittering, de weerkaat­sing van de zon hierop.
Marjet Wessels Boer
Kunstenaar Studio Wessels Boer

Samenwerking

Het kunstwerk is in opdracht van de gemeente Amsterdam tot stand gekomen in samenwerking met bewoners uit beide buurten, een kunstcommissie waar ook Sharon Oldenkotte-Vrolijk (directeur Kunst & Cultuur van BPD) deel van uitmaakte, verscheidene ontwikkelaars en experts op het gebied van het inrichten van openbare ruimtes. BPD heeft ook een financiële bijdrage geleverd aan de realisatie van het kunstwerk.

Op de hoogte blijven van ons werk?