Evoluon opent met spectaculaire tentoonstelling RetroFuture

Op 24 september 2022 opende tentoonstelling RetroFuture in het futuristische rijksmonument Evoluon in Eindhoven. RetroFuture verkent hoe we in het verleden naar de toekomst keken en wat nú onze verwachtingen van de toekomst zijn. De tentoonstelling is samengesteld en vormgegeven door Next Nature. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van dit project.
  • Publicatiedatum: 26 september 2022
5.. JPHB20220907124 Lowres
Tentoonstelling RetroFuture in het futuristische rijksmonument Evoluon in Eindhoven.
Van toekomst naar werkelijkheid

In een spectaculaire setting ziet de bezoeker hoe toekomstdromen aan de wieg staan van de grootste en kleinste voorspellingen én van tastbare realiteiten. Waar Da Vinci in de 15de eeuw droomde over vliegen, werd dit aan het begin van de 20ste eeuw werkelijkheid. En waarin vroegere films communiceren via een beeldscherm fictie was, is beeldbellen inmiddels een gewoonte. RetroFuture gaat over toekomstdromen en wat we daarvan kunnen leren. De mens droomt altijd al over wat de toekomst ons brengen zal. Hoe we vandaag over de toekomst denken, is mede gebaseerd op verhalen en gedachten van grote denkers. Zij laten ons zien: er is niet maar één toekomst, er zijn veel scenario’s mogelijk. Hoe werd er in het verleden gedacht dat de wereld er vandaag uit zou zien?

Wereld van nu en straks

BPD Gebiedsontwikkeling draagt met het BPD Cultuurfonds bij aan de kwaliteit en de beleving van de openbare ruimte in Nederland door middel van kunst en cultuur. Sinds de oprichting in 1988 steunt het fonds talloze kunst- en cultuurprojecten in heel Nederland. Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature over de tentoonstelling: 'In RetroFuture verbeelden kunstenaars en andere creatieven de wereld van nu en straks. Zo wordt dat idee van hoe de toekomst er uit kan gaan zien minder abstract en krijgen mensen er meer grip op.' Met werk van Studio Drift, Maison de Faux & Esmay Wagemans, Audrey Large, Driessens & Verstappen, Tabita Rezaire, Floris Kaayck, Michael Mandiberg en Studio Smack. De tentoonstelling is 24 september 2022 t/m 25 maart 2023 te zien in Evoluon in Eindhoven.

Op de hoogte blijven van ons werk?