'Digitalisering dient de mens en moet bijdragen aan een betere kwaliteit van leven'

Data of toch vooral intuïtief denken en werken? Hoe groot moet de rol van geavanceerde datasystemen worden bij gebiedsontwikkeling? Klaus Dederichs, partner en hoofd ICT bij Drees & Sommer, pleit voor een dienende rol van digitalisering.

‘Het gebruik van data in de bouwsector neemt zowel in Nederland als in Duitsland een hoge vlucht. Inmiddels zien we digitalisering niet langer als een doel op zich, maar als een middel om economie, ecologie, innovatie en sociale kwaliteit te verenigen. Bij Drees & Sommer noemen we dat de blue way. We zetten in op de ontwikkeling van intelligente gebouwen en wijken die nauw aansluiten bij de wensen van de gebruikers. Dáár begint het mee: een holistische benadering. Digitalisering dient de mens en moet bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Het moet voordelen bieden voor alle generaties: van de jongeren, de digital natives, tot en met de ouderen, de digital immigrants, die veel minder vertrouwd zijn met de digitale mogelijkheden. 

Klaus Dederichs Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Verschillende verwachtingen

Wanneer er in de ontwerpfase van gebouwen van begin af aan gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van digitale technologie en data, ontstaan zogenaamde customised smart buildings. Voorbeelden hiervan zijn de Cube Berlin, dat werd uitgeroepen tot het “slimste kantoorgebouw van Europa”, of het momenteel “slimste gebouw ter wereld” Digital Hammebrooklyn in Hamburg. De opzet van deze gebouwen is gebaseerd op de bouw van de mens, met onze hersenen, zenuwstructuren en onze zintuigen. Deze customized smart buildings zijn in staat om de behoefte aan energie te bepalen, maar ook de − aan het daadwerkelijke aantal mensen in het gebouw gerelateerde − behaaglijkheid. Deze opzet past in een duurzame CO2-strategie.

Digitalisering dient de mens en moet bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Het moet voordelen bieden voor alle generaties
Klaus Dederichs
Partner en hoofd ICT Drees & Sommer SE

Innovatiehub

Digitale technologie kan ook hele nieuwbouwwijken ondersteunen, zoals in Quartier Heidestraße, eveneens in Berlijn, waar data worden gebruikt om functies aan te bieden zoals de toewijzing van parkeerplaatsen of het vinden van een oppasservice. De know-how op dit gebied ontwikkelt zich snel. We werken nauw samen met gespecialiseerde partners zoals de RWTH in Aken, waar op de campus ook onze innovatiehub is gevestigd. We testen hier met industrie- en onderzoekspartners onder meer intelligente gebouwen. Digitalisering van vastgoed brengt echter ook het risico van cyberaanvallen met zich mee. Daarom moet cyberbeveiliging op de agenda. Het moet vooral tijdens de exploitatie een punt van aandacht zijn. Er zijn al gevallen bekend waarin gebouwen werden "gehackt" en waarbij de liften en technische infrastructuur werden uitgeschakeld om bitcoins af te persen. Gebouwen en wijken moeten dus door middel van cyberveiligheidsbeheer tegen cyberaanvallen worden beschermd.’

BPD Magazine ontvangen?

Dit interview verscheen in BPD Magazine. De volgende editie kosteloos op uw deurmat ontvangen?