Burgerweeshuis neemt deel aan Open Monumentendag 2022

De 36e editie van Open Monumentendag vindt plaats op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 met als thema duurzaamheid. Het Burgerweeshuis maakt deel uit van het programma en is vrij te bezoeken. Tussen 10:00 en 17:00 uur zijn er doorlopend rondleidingen. Het gebouw was zeer vernieuwend in de naoorlogse periode en geldt nog steeds als een icoon van de architectuur. Het Burgerweeshuis is een mooi voorbeeld van herbestemming van een monument. Hiermee is het deelname van het Burgerweeshuis passend in deze editie van de Open Monumentendag.

Amsterdam streeft ernaar om de groene koploper van Nederland en Europa te worden. Een duurzame toekomst voor alle Amsterdammers. Deze verduurzamingsopgave geldt natuurlijk ook voor de monumenten in de stad. Monumenten lijken duurzaam door hun leeftijd, maar in het gebruik zijn ze dat vaak niet. Om ons erfgoed door te geven aan volgende generaties, zijn ‘groene’ aanpassingen noodzakelijk. Er valt nog veel winst te behalen, maar dan wel op zo’n manier dat deze gebouwen hun cultuurhistorische waarde niet verliezen.

Amsterdam

De monumenten in Amsterdam die gratis hun deuren openen tijdens Open Monumentendag laten zien hoe je op verschillende manieren naar duurzaamheid kunt kijken. Denk daarbij aan: hergebruik van materialen en herbestemming, isolatie, waterbeheer, verhoging van comfort en verwarmen van monumenten. Tijdens het weekend van 10 en 11 september zijn niet alleen monumenten te bezoeken maar is er ook een origineel programma met lezingen, rondleidingen door juniorgidsen en nog veel meer.

Lees meer over Open Monumentendag in Amsterdam

Op de hoogte blijven van ons werk?