Bruikleen Semâ Bekirović

Op zaterdag 16 februari opende de tentoonstelling Reading by Osmosis in het Glazen Huis in het Amstelpark in Amsterdam. Voor deze tentoonstelling gaf de BPD Kunstcollectie een kunstwerk van Semâ Bekirović in bruikleen.
  • Publicatiedatum: 25 maart 2019

De tentoonstelling Reading by Osmosis is een onderzoeksproject van kunstenaar en curator Semâ Bekirović. Reading by Osmosis laat uitsluitend kunstwerken zien die gemaakt zijn door niet menselijke kunstenaars, zoals dieren, wind, bomen, en andere entiteiten en processen. De nadruk ligt op kunstwerken die geïnspireerd zijn door het menselijke domein: kunstwerken die door de mens gemaakte objecten als materiaal en gereedschap gebruiken. Zo zien we bijvoorbeeld een nest van kleerhangers, gemaakt door een eigenwijze Japanse kraai; een uit de zee opgeviste antieke fles, bedekt met zeepokken, maar ook een door de modder vervormd mariabeeldje, dat werd gevonden na een aardbeving op Haïti.

Bewust afstand

Semâ – die in haar eigen werk vaak samenwerkt met natuurlijke fenomenen – neemt in deze tentoonstelling bewust afstand van haar gebruikelijke rol van kunstenaar of auteur. Als curator geeft ze slechts context aan de werken, en opent zodoende een discussie over auteurschap. Het is duidelijk dat de natuur zich maar weinig van ons aantrekt, ze staat altijd klaar om onze vertrouwde wereld op zijn kop te zetten. Verschillende natuurlijke processen gebruiken hiervoor specifieke methodes en technieken. Reading by Osmosis is een onderzoek naar de esthetiek die hieruit voortkomt; een esthetiek die ons opvallend genoeg vaak aan hedendaagse kunst doet denken. Het wordt duidelijk dat wij niet alleen de natuur interpreteren, maar de natuur op haar beurt zelf ook ons interpreteert.

Element vuur als maker van het werk

Het werk Zonder titel van Bekirović uit de BPD Kunstcollectie bestaat uit vier houten planken. Ze vond deze planken in een afgebrand huis. De planken laten de afdruk zien van de voorwerpen die op de planken stonden voordat het huis afbrandde. In dit geval ziet Bekirović niet zichzelf, maar het element vuur als de maker van het werk.
De tentoonstelling is te zien tot en met 17 april 2019 in het Glazen Huis in het Amstelpark in Amsterdam.
Lees meer over de tentoonstelling

Op de hoogte blijven van ons werk?