Project 43/47

Wagnerplein

Tilburg

Het verhaal achter Wagnerplein

Het nieuwe Wagnerplein en de omgeving rondom het plein worden het aansprekende hart van Tilburg-Noord en ook wel omgeschreven als de huiskamer van de wijk. In 2015 is gestart met de sloop van de oude studentenwoningen bij het Wagnerplein. Vanaf 2016 is in verschillende deelplannen gebouwd aan het Wagnerplein. Het is inmiddels helemaal vernieuwd met diverse andere voorzieningen en nieuwe woningen die boven de winkels zijn gebouwd. Daarnaast biedt het winkelcentrum ook plaats aan het VerhalenHuis. Hier wonen onder één dak de bibliotheek, het Ronde Tafelhuis en de Stadswinkel-Noord. Eerder werden ook al sportcomplex Drieburcht en zorgcentrum De Nieuwe Heikant gebouwd. Samen met de gemeente, corporatie Wonen BreBurg, zorginstelling Stichting De Wever, de winkeliersvereniging en de bewoners is door BPD gewerkt aan een integraal ontwikkelingsplan dat Tilburg-Noord kwalitatief verbetert.

Wagnerplein in getallen

5.200 m2
extra winkelruimte
43
sociale huurappartementen
33
vrije sector huurwoningen
1
bibliotheek
Wagnerplein Tilburg BPD Stedenbouwkundig Plan 2011
Ruimtelijk samenspel

Een ruimtelijk samenspel tussen bebouwing en openbare ruimte maken van het bestaande winkelcentrum, het Wagnerplein en het Weberpark samen het nieuwe hart van Tilburg Noord. Een prettig verblijfsgebied om te wonen, werken en recreƫren. Het bestaande winkelcentrum is uitgebreid en opgewaardeerd. Er is een grote indoor sportaccommodatie met zwembaden, fitnessruimte, sporthal, kinderopvang en horeca. Aan de westzijde is zorgcentrum Nieuwe Heikant verrezen.

Het winkelcentrum is toegankelijker, meer open en de nieuwe entrees nodigen het publiek echt uit tot binnenkomen
Frans Van Den Boomen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Frans van den Boomen
Ontwikkelingsmanager
Mail Frans van den Boomen

De ontwikkeling van Wagnerplein

Wagnerplein Tilburg BPD 000
BPD nieuwbouw voor gezin met kinderen
Wagnerplein Tilburg BPD 001
BPD Nieuwbouw Gezin met oudere kinderen 362
Wagnerplein Tilburg BPD 002
BPD nieuwbouw voor gezin met kinderen
Wagnerplein Tilburg BPD 003

Tilburg-Noord krijgt een duurzame sociale kwaliteitsimpuls door het revitaliseren en uitbreiden van het bestaande winkelcentrum, het bestaande Von Weberpark en het realiseren van nieuwe voorzieningen als een bibliotheek. In het plan worden ook nieuwe sociale ontmoetingsplekken gecreëerd. Daarnaast wordt er in het plan duurzaam omgegaan met bestaand vastgoed en bouwmaterialen. Zo worden het oude winkelcentrum en de flat Brucknerlaan behouden en getransformeerd.

Het stedenbouwkundigplan Wagnerplein is het resultaat van een intensief traject van analyse, discussie en ontwerp. De uitwerking is mogelijk gemaakt door met concrete ruimtelijke en functionele ontwerpen steeds opnieuw in overleg te treden met alle belanghebbenden (zoals gemeente, klankbordgroep en winkeliersvereniging). Hierdoor is veel draagvlak ontstaan bij de belanghebbenden voor de plannen. Men is zeer tevreden over de kwaliteit van het plan en de flexibiliteit van BPD waarbij de basisdoelstellingen en ambities zoals ze aan het begin van het planproces zijn geformuleerd nooit uit het oog zijn verloren.

BPD nieuwbouw voor jong stel

Als regisseur van deze gebiedstransformatie zet BPD zich maximaal in om alle partijen op 1 lijn te krijgen en te houden. Door proactieve en continue communicatie gedurende alle stappen in deze complexe herontwikkeling, zijn alle partijen er met elkaar in geslaagd om vaart te maken en koers te houden richting het beoogde einddoel: het nieuwe Wagnerplein inrichten als de nieuwe huiskamer van Tilburg-Noord.

Ontdek het gebied

Onze partners

Dit zeggen zij over het nieuwe Wagnerplein
De toekomst ziet er anders uit dan het verleden, daar spelen we op in met de Bibliotheek Nieuwe Stijl. Deze ruimte is onze verste sprong naar de toekomst toe, we willen graag helpen de talenten van mensen te ontwikkelen en samen met hen de verbinding zoeken. Dat kunnen we heel goed met onze partners het Ronde Tafelhuis en Stadswinkel Noord en daar gaan we hier in het VerHalenHuis een heel groot succes van maken
Herman Horst
Directeur bij Bibliotheek Midden-Brabant

Op de hoogte blijven van ons werk?