Project 32/47

Surfplas

Goirle

Het verhaal achter Surfplas

Surfplas ligt tussen bos en water en op een steenworp afstand van Tilburg. De schitterende natuur in de omgeving van Goirle is toch wel dé reden waarom mensen zo graag in dit dorp willen wonen. Surfplas is een gebiedsontwikkeling bestaande uit verschillende deelgebieden met in totaal 189 nieuwbouwwoningen. Het is een uniek nieuwbouwplan midden in de natuur. Het woningaanbod in Surfplas Goirle bestaat uit een gevarieerde mix van hoek- en tussenwoningen, vrijstaande woningen, 2 onder 1 kapwoningen, terraswoningen en een aantal appartementen. Het ontwerp van de diverse woningtypes is modern met strakke lijnen, wit gestucte gevels en antracietgrijze kozijnen en met een knipoog naar de jaren '20 van de vorige eeuw.

Surfplas in getallen

189
woningen
5
deelplannen
22
huurwoningen
0,26
EPC
Surfplas Goirle BPD 003
Wonen tussen water en groen

Het plan maakt deel uit van het gebied Boschkens-west. Het hoofdthema is wonen in en aan het bos. Iedere woning heeft een relatie met het bos en direct of indirect zicht op het bos, zodat maximaal geprofiteerd kan worden van deze landschappelijke kwaliteit. De woningen aan de Surfplas grenzen tevens aan het water van de Katsbogten.

Een uniek woongebied dat rust, ruimte en vooral veel groen biedt. Heel veel groen. Ook in het ruim opgezette openbaar gebied dat goed past tussen bos en water.  Op een steenworp afstand van het water en aan de rand van het bos. Maar daarnaast ook goed bereikbaar vanaf de A58, op 5 minuten vanaf het centrum van Goirle en in de directe nabijheid van de stad Tilburg.

 

Een comfortabele woonwijk met koop en huurwoningen voor starters, gezinnen en senioren
Frans Van Den Boomen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Frans van den Boomen
Ontwikkelingsmanager
Mail Frans van den Boomen

De ontwikkeling van Surfplas

Surfplas Goirle BPD Vogelvlucht
Surfplas Goirle BPD 001
Surfplas Goirle BPD 000
Surfplas Goirle BPD 008
Surfplas Goirle BPD 007
Surfplas Goirle BPD 009
Surfplas Goirle BPD 004
Surfplas Goirle BPD 003

De woningen zijn gebouwd volgens de geldende EPC-richtlijnen. In deelplan 5 – de laatste fase – is het uitgangspunt losgelaten en is er zelfs een lagere EPC toegepast: 0,26 EPC.

In het kader van duurzaam stedelijk waterbeheer is door de gemeente Goirle gekozen voor het op natuurlijke wijze infiltreren van regen- ofwel hemelwater. De gemeente Goirle legt in het gebied een zogenaamd gescheiden rioolstelsel aan, waarbij het hemelwater op het regenwater infiltratieriool geloosd wordt. Dit riool infiltreert in eerste instantie het regenwater in de bodem, bij grotere buien stromen de infiltratie riolen over naar nabijgelegen retentiezones (wadi’s). In deze retentiezones infiltreert het overige regenwater. Na een flinke regenbui kan men het water zien stromen. Door het toepassen van infiltratietechniek, blijft het water langer zichtbaar op straat, de retentiezones en in de tuin en kunnen deze langer nat blijven.

Surfplas heeft als pilot project binnen BPD gefungeerd voor het inzetten van nieuwe online marketingactiviteiten voor de verkoop van nieuwbouwwoningen. De online marketingcampagne had als doel het opbouwen van loyaliteit. Een interactieve en dynamische project website vormde de basis.

Voor communicatie met belangstellenden is gebruik gemaakt van digitale nieuwsbrieven, Facebook en Twitter. Onder meer met een (wekelijkse) poll waarin belangstellenden de mogelijkheid hadden hun mening te geven over verschillende onderwerpen van het project. Denk hierbij aan feedback over de woningtypes maar ook over nieuwbouw in het algemeen. Zo is gezorgd dat belangstellenden terug zijn blijven komen en zijn ze meegenomen in het hele traject van idee tot realisatie.

Surfplas Goirle BPD 005

Het plangebied Surfplas is bewoners- en kindvriendelijk ingericht met speeltoestellen en autoluwe woonwijken en voldoende parkeergelegenheid op hiervoor ingerichte plekken in het plan.

Ontdek het gebied

Onze partners

Dit zeggen zij over Surfplas
Mede dankzij de starterslening kunnen we met dit project de jeugd van Goirle in het dorp behouden
Sjef Verhoeven
Wethouder gemeente Goirle

Op de hoogte blijven van ons werk?