ODE
AmsterdamHet verhaal achter ODE
ODE - dat staat voor Oosterdokseiland - ligt op een van de mooiste plekken van Amsterdam, tussen de historische binnenstad en het IJ, vlak naast het Centraal Station en op 10 minuten rijden van de ringweg A10. ODE is het sluitstuk van de vernieuwde Zuidelijke IJ-oever van Amsterdam. Het adembenemende uitzicht over de binnenstad en het IJ, moderne architectuur, rijke mix van grootstedelijke functies en een uitstekende bereikbaarheid en parkeervoorzieningen vormen een unieke setting.
ODE in getallen
Dynamische plek
ODE is de laatste jaren uitgegroeid tot een dynamische plek waar dagelijks vele honderden mensen komen om te werken, wonen én ook uit te gaan. Het is een eigentijds onderdeel geworden van de binnenstad van Amsterdam. Het sluitstuk van ODE vormt de realisatie van het nieuwe internationale hoofdkantoor van Booking.com en 41 luxe koopappartementen op de laatste 2 kavels 5b/6. Op 1 november 2022 is dit unieke kantoor opgeleverd en zorgde voor de grande finale van een nieuw stuk stad in het historische centrum van Amsterdam. Booking.com koos bewust voor de stedelijke allure van het eiland en vestigt zich op ODE na bedrijven als TomTom, Vodafone, Adyen. Zij zorgen nu al voor een toestroom van duizenden medewerkers per dag. Er zijn populaire restaurants en terrassen voor zakelijke besprekingen en er is de uitstekend bereikbare parkeergarage. Daarnaast biedt het 4-sterren DoubleTree by Hilton Hotel 550 hotelkamers en hoogwaardige congresfaciliteiten.
De ontwikkeling van ODE
Duurzaam
Voor ODE zijn duurzaamheidscriteria gehanteerd die verder gaan dan de wettelijke normen. De techniek die is gebruikt om energie te besparen, is uitermate innovatief. In 2008 won de Openbare Bibliotheek Amsterdam Bibliotheek (OBA) op ODE de prijs als meest duurzame, publiek toegankelijke gebouw van Amsterdam. Bovendien werd het Conservatorium van Amsterdam voor deze prijs genomineerd.
Voor alle kantoren op ODE zijn hoogwaardige materialen geselecteerd, gericht op langdurig gebruik en waardebehoud. Daarnaast is het stedenbouwkundige programma gebaseerd op een lange termijnvisie. De hoge dichtheden en menging van functies garanderen een blijvend gevarieerd gebied. Tot in lengte der jaren zal dit zorgen voor levendigheid en leefbaarheid van ODE. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken en systemen, waaronder zonnepanelen, is een verantwoord gebruik van natuurlijke bronnen gegarandeerd. Alle kantoren, winkels en woningen zijn aangesloten op het LTEO-systeem van ODE (Lange Termijn Energie Opslag). Dit systeem voorziet het totale eiland van energie door middel van ondergrondse warmte- en koude opslag.
Hoogwaardig ontwerp
Het masterplan voor ODE is ontworpen door Designed by Erick van Egeraat uit Rotterdam. Een team van elf nationaal en internationaal gerenommeerde architecten heeft de architectonische uitwerking van de verschillende kavels van dit masterplan verzorgd. UNStudio maakte het ontwerp van de opvallende, glazen campus op de kavels 5b en 6 waar het internationale hoofdkantoor van Booking.com zich zal vestigen, waarvan het glas zo geplaatst wordt dat het altijd de glinstering van het water uit het Oosterdok weerspiegelt.
Naast de architectuur op ODE geldt de inrichting van de openbare ruimte – dat in handen was van architectenbureau Agence Ter – als voorwaarde van succes. 2 grote pleinen vormen de podia voor ontmoeting, optredens en de beleving van ODE: de mooie plek, gebouwen en het water. De Oosterdokskade is als het gezicht van ODE een kade om te flaneren, winkels en mensen te kijken, een terrasje te pikken of de boot te nemen vanaf de aanlegsteiger. In de plint liggen de entrees van de belangrijkste publieks- en commerciële functies. De kade is alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer en is dus vooral gevuld met mensen: toeristen, studenten, bezoekers, fietsers en wandelaars. De zakelijke en logistieke ruggengraat van ODE is de Oosterdoksstraat aan de IJ-zijde. Dit is de toegangsweg voor auto’s. Daarom zijn hier – behalve de entree van de ondergrondse garage – ook de fraaie entrees van de kantoren gesitueerd. Smalle, Soho-achtige dwarsstraten verbinden de Oosterdokskade met de Oosterdoksstraat, waarbij ze steeds verrassende uitzichten bieden op de terrassen aan de kade, het water en de drukte aan de overkant.
Ontdek het gebied
Locatie als belangrijke troef
De hoek van het eiland is dé mooiste locatie als het gaat om verbinding met het water en combinatie van oud en nieuw. Het moest daarom vooral geen dode hoek worden, maar een mooie plek met levendigheid en activiteit – net als op de rest van het eiland. Met cafeetjes, restaurantjes en terrasjes willen we die dynamiek nóg meer versterken, zodat het er ook in de avonden levendig blijft. De locatie en het gebouw hebben het in zich om gezien te worden – en een belangrijk gebouw kunnen worden
ODE is qua duurzaamheid erg goed geslaagd. Allereerst: steden kunnen bij uitstek duurzaam zijn, vanwege de hoge dichtheid, kleinere afstanden, terugdringing van mobiliteit. Amsterdam heeft ook een verdichtingsstrategie, we hanteren een compacte stad-beleid. ODE scoort daarbij fantastisch. Het heeft de hoogste dichtheid van Nederland, en toch kun je er prettig leven. Dat maakt ODE uniek. Mensen komen van over de hele wereld kijken hoe we dat voor elkaar hebben gekregen
Wat doorslaggevend was bij de keuze voor deze locatie is: de locatie. In hartje Amsterdam en bijna bovenop het Centraal Station. Wij zetten heel er in op bereikbaarheid middels openbaar vervoer. Of de fiets. Of lopen. Dat kan op ODE allemaal. Dat maakt deze locatie perfect