Gezinsappartementen in de stad

Gestapeld wonen is een van de oplossingen om het wonen in de (binnen)stad betaalbaar te houden. BPD en ANA Architecten deden onderzoek naar woonwensen en ontwikkelden 7 typen stadsappartementen voor gezinnen in alle leeftijden.
  • Publicatiedatum: 6 september 2017

Oudere flats zijn vaak eenvormige woonkolossen met identieke appartementen. Andere bewoners ontmoet je vooral op de winderige galerij of in het galmende trappenhuis. Dat moet beter kunnen, vonden BPD en ANA Architecten. In 2016 deden zij samen onderzoek naar innovatieve stadsappartementen. Gestapeld wonen in de (binnen)stad wordt aantrekkelijker als de appartementen aan individuele woonwensen kunnen worden aangepast. Uit het onderzoek kwamen 5 gezinstypen naar voren voor wie gestapeld wonen geschikt is.

Woonwensen van gezinnen

Deze gezinstypen hebben elk eigen woonwensen. Zo willen ouders met jonge kinderen bijvoorbeeld graag kleinere kinderkamers en een grotere gemeenschappelijke (speel)ruimte. Gezinnen met pubers kiezen liever voor grotere slaapkamers waar opgroeiende jongeren hun eigen plek hebben. Wat deze gezinstypen met elkaar gemeen hebben, is dat ze graag in een gezellige, veilige en betrokken buurt wonen. ANA Architecten en BPD ontwikkelden 7 typen appartementen voor gezinnen, die graag betaalbaar en comfortabel in de binnenstad willen wonen. Enerzijds zijn het appartementen, die door slimme technieken aan elke levensfase aangepast kunnen worden. Anderzijds bieden de ontwerpen veel ruimte voor sociale cohesie en creëren de diverse gemeenschappelijke ruimten – zoals de galerij, binnentuinen en gedeelde dakterrassen – een echt buurtgevoel.

BPD Stadswoningen voor gezinnen
Stadswoningen voor gezinnen

We lichten 2 typen appartementen eruit. Het 1e is de straatwoning, die 2 verdiepingen heeft, net als een eengezinswoning. De woning biedt ruimte aan gezinnen waar ieder graag een eigen plek heeft maar je de andere bewoners ook makkelijk kunt ontmoeten, bijvoorbeeld in een collectieve binnentuin of op een gezamenlijk dakterras. Kenmerkend voor deze maisonnette is dat de voordeur aan een galerij op de 1e etage ligt en dat de achterdeur van de begane grond grenst aan een gemeenschappelijke straat. Slaapkamers liggen aan een afgesloten gang en bieden dus rust en privacy. Dit is de perfecte stadswoning voor mensen die de overgang tussen binnen- en buitenruimte belangrijk vinden. Slimme architectonische oplossingen zijn een dubbel bed, uitklapbed en oversized toilet (ook te gebruiken als 2e badkamer). 

Een ander type heet hoek-ruimte en heeft als kenmerk dat collectieve ruimtes en privé-vertrekken steeds duidelijk van elkaar gescheiden zijn. Brede gangen creëren veel (speel)ruimte, zowel binnen als buiten de woning. Dit type is ideaal voor gezinnen waar wonen en werken gecombineerd worden en de ruimtes flexibel gebruikt moeten worden. Door een vouwwand uit te schuiven wordt een doorgaande ruimte omgetoverd in een afgesloten werkplek. Kenmerkend is verder het grote geveloppervlak dat veel daglicht binnen laat.

Straatgevoel op hoogte

Straatgevoel op hoogte Gestapeld wonen is in het buitenland al vrij gewoon en wint nu ook in Nederland aan populariteit. In Rotterdam wordt vanaf 2019 bijvoorbeeld de Family Scraper Cool gerealiseerd. Dit woon-werkgebouw met kantoren, appartementen, gestapelde stadswoningen, culturele voorzieningen en groene ruimte vormt een leefgemeenschap voor gezinnen en professionals. De gestapelde gezinswoningen hebben een riante buitenruimte en grenzen met de voordeur aan binnenstraatjes. Op die manier vormen ze de ontmoetingsplek voor buren en bieden ze kinderen een veilige speelplek. Hoewel de appartementen van de Family Scraper Cool niet 1 op 1 vallen binnen de 7 typen van BPD en ANA Architecten, is er wel een grote overeenkomst: gestapeld wonen met een echt buurtgevoel.

Download en bekijk de 7 stadswoningen

Op de hoogte blijven?