Slim bouwen voor betaalbare stadswoningen

Betaalbaar wonen aan de Amsterdamse ring? Het kan. In het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West wordt sinds 2010 gebouwd aan Laan van Spartaan. Een nieuwe stadswijk met gemengde functies. Om wonen hier betaalbaar te houden, is gekozen voor een aantal slimme oplossingen waarbij de grond zo efficiënt mogelijk wordt benut.

Een voorbeeld van het zo efficiënt mogelijk benutten van grondoppervlakte, is de keuze voor de zogeheten rug-aan-rugwoning. Dankzij de gemeenschappelijke muren (rug-aan-rug) is er minder bouwgrond nodig dan voor eenzelfde aantal normale rijtjeshuizen. Hierdoor kan de prijs per m2 woonoppervlak lager blijven. De rug-aan-rugwoningen tellen 4 bouwlagen en een woonoppervlak van 116 m2. Met een prijs van € 212.000 bieden ze een grondgebonden woonoplossing voor gezinnen die elders in de stad nauwelijks aan een betaalbare woning kunnen komen.

Van studentenwoning naar starterswoning

Ook zijn er kleine, slim ontworpen tweekamerwoningen vanaf 36 m2 in ontwikkeling. Hierdoor is het mogelijk om door te stromen van een studentenwoning naar een starterswoning. In De Tribune – een opvallend gebouw van 200 meter lang en 13 verdiepingen hoog, komen allerlei voorzieningen samen. Zo zijn er onder meer een klimhal met bar en eetcafé, kantoren, een zorgsteunpunt, zorg- en verpleegwoningen voor ouderen, en woningen voor studenten en topsporters. Betaalbaar wonen aangepast aan de (woon)vraag van jong en oud.

BPD Betaalbaarheid Laan Van Spartaan
Efficiënt ruimtegebruik

Er wordt verder bezuinigd op het ruimtebeslag door de woningen geen eigen parkeerplaats te geven. Vanwege de leefbaarheid in de wijk komen bewoners ook niet in aanmerking voor een parkeervergunning op straat. Ze kunnen wel een parkeerplaats huren of kopen in een van de parkeergarages in de wijk. Ten slotte vormt het dak van een van de parkeergarages een gezamenlijke binnentuin waar 21 gezinswoningen en 246 appartementen op uit kijken. Door minder eigen grondbezit en het gebruik van een gedeelde buitenruimte kunnen de prijzen van de woningen eveneens laag worden gehouden. 

Stadswijk voor iedereen

Laan van Spartaan is opgezet als een stadswijk voor iedereen. De combinatie van vrije sector en sociale huurwoningen en van koop-, zorg- en studentenwoningen geeft de buurt een gemengd karakter. Er is woonruimte voor studenten, starters, senioren en gezinnen met kleine kinderen. Daarnaast zijn er diverse gebouwen voor (studie)gerelateerde activiteiten, waaronder het nabijgelegen Student Hotel, de Amsterdamse dependance van de Haagse Hotelschool, het getransformeerde GAK-gebouw en het hostel WOW Amsterdam.

Kenmerken Laan van Spartaan

  • Ongeveer 1.600 koop- en huurwoningen
  • Voor studenten, starters, gezinnen en senioren
  • Voorzieningen voor onderwijs, werken, sporten en winkelen
  • Start ontwikkeling: 2000
  • Start bouw: 2007
  • Oplevering laatste woning: 2020

Op de hoogte blijven van ons werk?