Kwaliteit toevoegen met betaalbare woningen

In Garderen ontwikkelde BPD in samenwerking met inwoners en de lokale bouwondernemer Van de Kolk meer dan veertig woningen in historische stijl. Ruim de helft van de woningen in het Teus Bouwmanhof is bedoeld voor starters uit het dorp. Ook gezinnen en senioren kregen er een plek hetgeen bijdraagt aan de doorstroming van de lokale woningmarkt.
  • Publicatiedatum: 31 augustus 2018

In 2013 is in Garderen begonnen met de bouw van een bijzonder project. BPD vroeg bewoners in een enquête waaraan ze behoefte hebben. Wat voor soort woningen wilden zij aan hun dorp toevoegen? Hoe zouden die er uit moeten zien en voor wie zouden die woningen bestemd moeten zijn? In het uiteindelijke plan heeft BPD die wensen zoveel mogelijk ingepast. Zo komt de verhouding tussen huur- en koopwoningen bijvoorbeeld voort uit de wensen van de inwoners van Garderen.

Doorstroming op de woningmarkt

In Garderen moesten jongeren die een woning zochten veelal uitwijken naar grotere plaatsen. Naar Voorthuizen of Barneveld. Door meer dan de helft van de nieuwbouwwoningen voor starters op de woningmarkt te bouwen, was verhuizen naar een andere woonlocatie niet meer nodig. Naast sociale huurwoningen voor starters kostten de zestien koopwoningen maximaal € 170.000,-. Betaalbare woningen met een hoge kwaliteit als gevolg van een doordacht plan en slim engineeren. In de gemengde nieuwe buurt konden ook senioren en gezinnen een plek krijgen, wat bijdraagt aan de doorstroming op de lokale woningmarkt.

Gemengde wijk en dorpse sfeer

Het is BPD in Garderen gelukt te voldoen aan wensen van de dorpsbewoners om kwaliteit toe te voegen aan het dorp door het historische, agrarische karakter te benadrukken − waarmee ook het aanzicht van de zuidkant van het dorp is verbeterd − en tegelijkertijd een gemengde wijk te realiseren die voldoet aan de vraag naar betaalbare woningen. Op de plek waar 42 woningen zijn gebouwd, stond ooit de boerderij van Teus Bouwman. De afgebrande boerderij is het uitgangspunt geweest voor een nieuwe buurt waarin het boerenerf als uitgangspunt is genomen. Eigentijdse interpretaties van de stal, de hooischuur en het hoofdhuis staan naast elkaar met ruime tuinen ertussen en een groter veld tussen de gebouwen, vanwaar bewoners uitzicht hebben op omringend groen. Daardoor is niet alleen een kenmerkend soort architectuur – naar ontwerp van een lokale architect en gebouwd door een aannemer uit Garderen – maar ook een dorpse sfeer teruggebracht in de kleine kern.

Op de hoogte blijven van ons werk?