Het huis van morgen is van hout

Bouwen met hout is in opmars. Hout als bouwmateriaal is beter voor het milieu. Anders dan fossiele bouwstoffen (beton, cement) is hout onuitputtelijk, omdat je het steeds opnieuw kunt aanplanten en oogsten. Hout slaat CO2 op, is lichter en flexibeler, sneller en uiteindelijk goedkoper. Mensen blijken graag te wonen in houten woningen, vanwege het gevoel, de schoonheid en de duurzaamheid. Ook vinden bewoners het binnenklimaat in een houten huis prettig. BPD bouwt woningen in hout op verschillende plaatsen in Nederland, onder meer in Zeist, Leeuwarden en Leidschendam-Voorburg.
BPD Elix in Zeist
Elix: Houten woningen in het bos
Elix, Kerckebosch Zeist

In de bosrijke wijk Kerckebosch in Zeist werken BPD en toekomstige bewoners samen (in co-creatie) aan een uniek nieuw woonproject: Elix. Hier staat alles in het teken van (sociale) duurzaamheid, gezondheid en saamhorigheid. Elix wordt gevormd door mensen die bewust willen leven. De eerste woningen gaan najaar 2020 in de verkoop. De uiterst duurzame, circulaire woningen passen naadloos in de groene, bosrijke omgeving. Dat komt doordat zoveel mogelijk natuurlijke materialen worden gebruikt. Hout is daarbij een cruciaal element.

De woningen worden opgetrokken uit cross laminated timber (kruislings verlijmd hout), aangevuld met houtskeletbouw. Bamboe gevels geven de huizen een prachtige, natuurlijke aanblik. Voor de bewoners betekent een houten huis bijzonder wooncomfort en een prettig binnenklimaat. Hout is duurzaam, gezond en circulair. Bovendien zijn de woningen flexibel indeelbaar: bewoners kunnen de houten binnenwanden naar eigen inzicht plaatsen.

Bpd Nieuwbouw Wiarda Groningen 000
Wiarda: Op maat gemaakte pakhuizen
Wiarda, Leeuwarden

In de waterrijke en duurzame wijk Wiarda (Leeuwarden) ontwikkelt BPD in totaal 300 nieuwe woningen. Daar zijn woningen bij die helemaal uit hout en andere circulaire en biobased materialen zijn opgetrokken. Ook het gebruikte isolatiemateriaal is gemaakt van houtvezel. De bouw van deze pakhuiswoningen, ontwikkeld door Ekowood Houses, begint in december 2020. Het grote voordeel voor de bewoners: hout verhoogt het wooncomfort. Het dempt geluid, zorgt voor koelte in de zomer en een prettige warmte in de winter. Door het damp-open bouwsysteem ‘ademen’ de huizen op een vanzelfsprekende, natuurlijke manier. Dat zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. 

Het gebruikte hout voor de woningen in Wiarda is in Europa milieuvriendelijk geproduceerd en vervoerd, zodat de verwerking van boom tot bouwmateriaal relatief weinig energie heeft gekost. Voor iedere gekapte boom is een nieuwe teruggeplant. Bouwen in hout gaat snel. De panelen worden op maat voor de klant geprefabriceerd in de fabriek. Hierdoor zijn er minder vervoersbewegingen van en naar de bouwplaats nodig en is er veel minder bouwafval.

Vlietvoorde Leidschendam Voorburg Plas
Vlietvoorde: Houten woningen als ‘gasten in de natuur’
Vlietvoorde, Leidschendam-Voorburg

Vlietvoorde in Leidschendam is een bijzonder nieuwbouwproject met circa 150 woningen, waarvan de verkoop in 2021 begint. Alle (CO2-neutrale) woningen in de deelgebieden Bos, Kreek en Plas worden praktisch volledig in hout gebouwd. Dit natuurlijke bouwmateriaal sluit daarmee naadloos aan op de groene en waterrijke woonomgeving, waarin de woningen zorgvuldig worden ingepast. Met cross laminated timber en houtskeletbouw speelt BPD in Vlietvoorde in op de toenemende behoefte aan duurzame alternatieven voor de fossiele bouwstoffen cement, steen en beton. Houtbouw was een belangrijk element in de gewonnen tender voor dit nieuwbouwplan. 

De ambitie van BPD om verantwoord om te gaan met bouwmaterialen sluit perfect aan op wat steeds meer consumenten willen. De houten woningen bieden straks grote pluspunten op het gebied van gezondheid, comfort, binnenklimaat en sfeer. Opvallend: uit een enquête onder belangstellenden voor Vlietvoorde bleek dat kandidaat-kopers bovengemiddeld positief aankijken tegen wonen in een houten huis.

Op de hoogte blijven van ons werk?