Het huis van morgen is van hout

Bouwen met hout is in opmars. Hout als bouwmateriaal is beter voor het milieu. Anders dan fossiele bouwstoffen (beton, cement) is hout onuitputtelijk, omdat je het steeds opnieuw kunt aanplanten en oogsten. Hout slaat CO2 op, is lichter en flexibeler, sneller en uiteindelijk goedkoper. Mensen blijken graag te wonen in houten woningen, vanwege het gevoel, de schoonheid en de duurzaamheid. Ook vinden bewoners het binnenklimaat in een houten huis prettig. BPD bouwt woningen in hout op verschillende plaatsen in Nederland, onder meer in Amsterdam Zeist en Leeuwarden.
Switi Amsterdam Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Switi: de constructie van de toren is volledig opgebouwd uit massief kruislaags hout
Switi, Amsterdam Zuidoost

In de wijk Switi in Amsterdam Zuidoost komen 45 appartementen en 24 eengezinswoningen van hout en bamboe. De constructie van de toren (dragende wanden, vloeren en de kern) is volledig opgebouwd uit massief kruislaags hout (CLT). Dat is uniek. De gevel is geconstrueerd met het Duitse Steico-systeem, een technische doorontwikkeling van een traditioneel houtskeletbouwsysteem. De bekleding van de gevel is van MOSO, een reuzenbamboesoort die snel groeit, veel zuurstof produceert en daardoor veel CO2 absorbeert en opslaat. In totaal is 80% van al het bouwmateriaal van hout. Naast hout en bamboe worden zoveel mogelijk andere herbruikbare materialen bij de bouw gebruikt. De vloeren, gevels en daken zijn uitstekend geïsoleerd. Op de daken komen zonnepanelen. Voor verwarming en warm tapwater gebruiken de appartementen stadswarmte, de gezinswoningen worden verwarmd met infraroodpanelen. De combinatie van deze energievoorzieningen en het gebruik van hout als bouwmateriaal, zorgt voor een gezond en comfortabel woon- en leefklimaat.

Elix Zeist Houtbouw Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Elix: Houten woningen in het bos
Elix, Kerckebosch Zeist

In de bosrijke wijk Kerckebosch in Zeist werken BPD en toekomstige bewoners samen (in co-creatie) aan een uniek nieuw woonproject: Elix. Hier staat alles in het teken van (sociale) duurzaamheid, gezondheid en saamhorigheid. Elix wordt gevormd door mensen die bewust willen leven. De uiterst duurzame, circulaire woningen passen naadloos in de groene, bosrijke omgeving. Dat komt doordat zoveel mogelijk natuurlijke materialen worden gebruikt. Hout is daarbij een cruciaal element. De woningen worden opgetrokken uit cross laminated timber (kruislings verlijmd hout), aangevuld met houtskeletbouw. Bamboe gevels geven de huizen een prachtige, natuurlijke aanblik. Voor de bewoners betekent een houten huis bijzonder wooncomfort en een prettig binnenklimaat. Hout is duurzaam, gezond en circulair. Bovendien zijn de woningen flexibel indeelbaar: bewoners kunnen de houten binnenwanden naar eigen inzicht plaatsen.

Wiarda - Leeuwarden BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Wiarda: Op maat gemaakte pakhuizen
Wiarda, Leeuwarden

In de waterrijke en duurzame wijk Wiarda (Leeuwarden) ontwikkelt BPD in totaal 300 nieuwe woningen. Daar zijn woningen bij die helemaal uit hout en andere circulaire en biobased materialen zijn opgetrokken. Ook het gebruikte isolatiemateriaal is gemaakt van houtvezel. De bouw van deze pakhuiswoningen, ontwikkeld door Ekowood Houses, begint in december 2020. Het grote voordeel voor de bewoners: hout verhoogt het wooncomfort. Het dempt geluid, zorgt voor koelte in de zomer en een prettige warmte in de winter. Door het damp-open bouwsysteem ‘ademen’ de huizen op een vanzelfsprekende, natuurlijke manier. Dat zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Het gebruikte hout voor de woningen in Wiarda is in Europa milieuvriendelijk geproduceerd en vervoerd, zodat de verwerking van boom tot bouwmateriaal relatief weinig energie heeft gekost. Voor iedere gekapte boom is een nieuwe teruggeplant. Bouwen in hout gaat snel. De panelen worden op maat voor de klant geprefabriceerd in de fabriek. Hierdoor zijn er minder vervoersbewegingen van en naar de bouwplaats nodig en is er veel minder bouwafval.

Op de hoogte blijven van ons werk?