De plus van BPD Woningfonds

Nederland heeft een tekort aan woningen en dat geldt zeker voor het middenhuursegment. BPD zoekt in alle projecten waaraan het bijdraagt naar mogelijkheden om ook te ontwikkelen in deze categorie. Drie voorbeelden uit de praktijk.
Meer over BPD Woningfonds

Park Valley, Diemen

Park Valley maakt onderdeel uit van Holland Park, de ambitieuze gebiedsontwikkeling ten zuiden van station Diemen-Zuid. Het kantorengebied op deze plek maakt een transformatie door naar een gemengd stedelijk milieu met tal van functies, waaronder wonen. Eind 2019 won BPD een ontwikkelingscompetitie uitgeschreven door de gemeente Diemen en realiseert hier 716 woningen, waarvan 170 in het betaalbare middenhuursegment. Het tempo van de ontwikkeling ligt hoog: binnen anderhalf jaar na het winnen van de competitie start BPD met de bouw. De vraag naar betaalbare middenhuurwoningen is dan ook zeer groot in Diemen en omgeving. Doordat er middenhuurwoningen worden gerealiseerd op deze plek wordt het mogelijk om de zo belangrijke middeninkomens voor de stad te behouden. BPD Woningfonds dacht vanaf het begin mee over de invulling van het middenhuurdeel in het plan. Daarbij ging het om het complete product: van de woningplattegronden tot en met de situering van de woningen in woongebouwen met een sterke eigen identiteit.

Bij de gemeente zorgde de deelname van ons woningfonds voor extra vertrouwen in de realisatiekracht van BPD. Het hele plan wordt in één hand ontwikkeld en afgenomen
Edward Zevenbergen
Edward Zevenbergen
Projectdirecteur
Mail Edward Zevenbergen
Holland Park West Diemen BPD 004
In Park Valley realiseert BPD 716 woningen, waarvan 170 in het betaalbare middenhuursegment.

De Caai, Eindhoven

In 2017 won BPD de ontwikkelingscompetitie die door Campina was uitgeschreven voor haar melkfabrieksterrein in Eindhoven, gelegen aan de kade van het Eindhovensch Kanaal. De gemeente leverde een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelingskader voor het gebied. De inzet was gericht op de ontwikkeling van 700 woningen en 20.000 m2 commerciële ruimte waarin ‘social design voor voeding en gezondheid’ door BPD als uitgangspunt werd genomen. De historie van het gebied klinkt nadrukkelijk in de plannen door. In nauwe samenwerking met de omliggende buurt en de ondernemers die er al actief zijn, is verder gewerkt aan het plan, dat veel ruimte biedt voor beweging en ontmoeting in de openbare ruimte. En, gezien de aanzienlijke vraag naar meer betaalbare woonruimte in Eindhoven, werd het oorspronkelijke programma voor de nieuwe buurt – waarin koopwoningen de hoofdmoot voerden – gaandeweg omgezet naar betaalbare huurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen. BPD Woningfonds neemt in totaal 430 woningen af in het middenhuursegment en voegt daarmee gewilde woningen toe aan de stedelijke woningvoorraad van Eindhoven.

Met BPD Woningfonds blijven we langdurig verbonden aan dit gebied. We kunnen daardoor betere, kwalitatieve keuzes maken ten gunste van de woningen en de openbare ruimte
Mireille Knape BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Mireille Knape
Ontwikkelingsmanager
Mail Mireille Knape
De Caai 21029 DLA 210618 01
Met de herontwikkeling van De Caai vergroot BPD Woningfonds het betaalbare woningaanbod in Eindhoven: er 430 middenhuurwoningen.

Proeftuin Erasmusveld, Den Haag

De lat lag hoog bij de start van deze ontwikkeling: het meest duurzame woongebied van Nederland maken. Daar lijkt BPD met Proeftuin Erasmusveld behoorlijk in te slagen, getuige bijvoorbeeld het winnen van de SKG Award 2021 – de prijs voor bijzondere initiatieven in duurzame gebiedsontwikkeling. Ook sociale duurzaamheid maakt nadrukkelijk onderdeel uit van het gebiedsconcept en daarmee wordt Proeftuin Erasmusveld een wijk die voor iedereen bereikbaar en betaalbaar is. De toevoeging van betaalbare huurwoningen in het middensegment aan het woonprogramma zorgt voor een gemengde bevolkingsopbouw, een ambitie die ook de gemeente Den Haag hoog in het vaandel heeft staan. De 71 middenhuur-nieuwbouwappartementen worden in twee stoere woongebouwen gerealiseerd die verbonden zijn met een collectieve buitenruimte. Hier is volop plek voor ontmoeting. In een nauwe samenwerking met BPD Woningfonds worden voor de verschillende doelgroepen de plattegronden van de woningen en woninggroottes bepaald. Zo ontstaan er nieuwe, aantrekkelijke woningen op een gewilde plek in Den Haag. Proeftuin Erasmusveld geeft opnieuw een impuls aan het realiseren van betaalbaar wonen voor huishoudens met een middeninkomen: (her)starters, studenten, gezinnen én ouderen.

Er is veel vraag naar middenhuurwoningen. De samenwerking met BPD Woningfonds betekent dat we op korte termijn kunnen starten met de bouw van 71 huurwoningen
Wicher Mol Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Wicher Mol
Ontwikkelingsmanager
Mail Wicher Mol
Proeftuin Erasmusveld Den Haag BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Duurzame gebiedsontwikkeling Proeftuin Erasmusveld geeft ook een impuls aan het realiseren van betaalbaar woningaabod: er komen 71 middenhuurwoningen.

Op de hoogte blijven van ons werk?