Compact, betaalbaar en duurzaam wonen op de Haagse Binckhorst

Betaalbaar en duurzaam wonen in de stad. Dat kan door ruimte slim te gebruiken. Op de Haagse Binckhorst komen vier compacte micro-appartementen van circa 33 vierkante meter. Ideaal voor starters of alleenstaanden die in de stad willen wonen, in een betaalbare woning en een prettige leefomgeving.

Louis van Loon, senior projectmanager bij BPD legt het concept uit: “De My Loft Box-appartementen, die we in het nieuwbouwproject Binck Kade realiseren, zijn geprefabriceerde woonelementen die makkelijk in te passen zijn in woongebouwen. Het is een compact en compleet appartement met woonkamer, badkamer, keuken en slaapkamer. Door slim gebruik te maken van de ruimte is er ook voldoende bergruimte. Kasten worden achter, onder en boven andere elementen ingepast. Via een verschuifbare trap kom je bij het verhoogde slaapgedeelte. De micro-appartementen zijn een mooi voorbeeld van de nieuwe producten die we als BPD toepassen om woningen betaalbaarder en bereikbaarder te maken. Een slimme indeling van de woning past daar helemaal bij.”

BPD Binckhorst in Den Haag
Onderhoudsarme materialen

Van Loon: “De compacte appartementen zijn duurzaam ingericht met onderhoudsarme materialen. Zo wordt de douche volledig afgewerkt afgeleverd met wandpanelen zonder kitnaden en voegen. Dit is duurzaam in onderhoud én scheelt kosten voor de koper: die hoeft geen geld meer uit te geven aan de afwerking van de douche. Koken en verwarmen van de woning gaat elektrisch (warm tapwater via een boiler) en de mechanische ventilatie in bijvoorbeeld de douche is CO2-gestuurd. De ramen van de loftwoning zijn van driedubbel glas en de box waar alle voorzieningen en de hoogslaper in zitten, is gemaakt van een restproduct uit de Nederlandse vlasindustrie. Daarmee is het appartement naast betaalbaar ook heel duurzaam.”

De micro-appartementen zijn een mooi voorbeeld van de nieuwe producten die we als BPD toepassen om woningen betaalbaarder en bereikbaarder te maken.

Prefab-elementen

“Het realiseren van een micro-appartement is vrij eenvoudig,” vertelt Van Loon. “De loft box kan in zijn geheel of in afzonderlijke delen in een ruimte geplaatst worden. Het hele woonelement kan bijvoorbeeld via een opening in de gevel ingepast worden bij transformatieprojecten. Bij de nieuwbouw van Binck Kade is dit niet nodig, hier bouwen we de vier loft boxen in delen op. Door de prefab-elementen is de bouw van het appartement duurzaam. Maar het scheelt zeker ook in de bouwkosten waardoor de micro-woningen betaalbaarder zijn voor de kleinere portemonnee.”

Op de hoogte blijven van ons werk?