BPD Magazine #20

In BPD Magazine editie #20 leest u onder andere over de materialentransitie, de uitdagingen van het volle energienet voor gebiedsontwikkeling, deelt Co Verdaas hoe je om moet gaan met wateroverlast en een themadossier over samenwerken met woningcorporaties. Geïnteresseerd? Een aantal artikelen is hieronder alvast voor u uitgelicht. Wilt u meer lezen? Meld u onderaan deze pagina aan en ontvang BPD Magazine voortaan gratis op uw deurmat.
  • Publicatiedatum: 28 mei 2024
Co Verdaas Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Van wateroverlast naar droogte en niets daartussen

Voor deltacommissaris Co Verdaas hebben de recente jaren van droogte en de afgelopen natte winter één ding duidelijk aangetoond: de modellen van klimaatdeskundigen kloppen. We kunnen er niet langer omheen dat klimaatverandering een grote invloed krijgt op onze manier van wonen en leven. ‘Zowel op het gebied van wateroverlast als droogte lopen we tegen de grenzen aan.’

We moeten meer rekening houden met extra plekken om overtollig water te bufferen
Co Verdaas
Deltacommissaris en hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft
Netcongestie Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Netcongestie: hoe komen we verder?

De tijd dat elk gebouw vanzelfsprekend van elektriciteit werd voorzien, is voorbij. De energietransitie gaat te hard. De inmiddels veelbesproken netcongestie kan ook gebiedsontwikkeling en woningbouw in gevaar brengen. Hoe komen we verder?

Versnelling bij de aanleg van nieuwe infrastructuur is dringend gewenst. Daar moet echt een flinke schep bovenop
Jos de Vries
Jos de Vries
Strategisch adviseur Energie & Duurzaam bouwen
Mail Jos de Vries
Samenwerking Woningcorporaties Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Achter in BPD Magazine vindt u een themadossier met verdieping op een actueel thema. Lees in #20 alles over samenwerking met woningcorporaties

Materialentransitie Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Duurzaam ontwikkeld, duurzaam gebouwd

De bouw is nu nog verantwoordelijk voor meer dan tien procent van de nationale CO2-uitstoot. Maar daarin komt verandering. Aangejaagd door strengere MPG-normen, de innovatiedrang van ontwikkelaars en bouwers, en (uiteindelijk) ander consumentengedrag wordt de ecologische voetafdruk op weg naar 2030 steeds kleiner.

Strenger beleid prikkelt ons en onze samenwerkingspartners om te innoveren
Sladjana Mijatovic
Sladjana Mijatovic
Manager Duurzaamheid
Mail Sladjana Mijatovic
Helma Born Niet Alles Is Politiek Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Niet alles is politiek

De benodigde aantallen zijn duidelijk en marktpartijen, corporaties en bewoners zijn het eens over het leeuwendeel van de bouwopgave. Helma Born, regiodirecteur Zuid-West bij BPD, vraagt zich af waarom het dan toch niet lukt om sneller op te schalen.

Hoe precies we ook plannen en een zorgvuldige participatie met de omgeving faciliteren; het ‘klaarzetten’ van projecten kost veel tijd. Hoe kan dat toch?
Helma Born Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Helma Born
Regiodirecteur Zuid-West
Mail Helma Born

Ruimte in de stad voor spelende kinderen: een beeldreportage

Spelen In De Stad Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
MonstroCity is een combinatie van een speeltuin en een enorme interactieve sculptuur, gebouwd voor de deur van het City Museum in de Amerikaanse stad St. Louis in Missouri. In de gangen en tunnels van draadstaal die naar zwevende vliegtuigrompen en een enorme ballenbak leiden, zijn kinderen uren zoet.
Spelen In De Stad Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Sanshan Hillside Park is een 88 hectare groot bospark in het centrum van Sanshan New Town in China. Kinderen vermaken zich urenlang met de speciaal voor hen ontworpen waterstralen en speeltoestellen. Hun ouders maken ondertussen een praatje, sporten of ontspannen.
Spelen In De Stad Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
In een van de grootste winkelcentra in Shanghai ligt De rode planeet: een speeltuin met ruimte voor zowel kinderen als volwassenen. Kinderen klimmen, spelen, glijden, zitten en verzinnen allerlei trucs om de ruimte te gebruiken.
Spelen In De Stad Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Wandelend door de Sutton Walk-tunnel in Londen wanen voorbijgangers zich in een tropische jungle. Een gigantische caleidoscoop met spiegelpanelen transformeert de doorgang in een plek van verwondering, vol vegetatie en wilde dieren.
Spelen In De Stad Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Het geluid dat uit de twaalf wippen komt, lijkt op het eerste gehoor willekeurig. Maar zodra meerdere mensen zich naast elkaar van de grond afzetten, klinkt een verwijzing naar de muziek van de Amerikaanse componist Steve Reich. De installatie Impulse, die de hele wereld rondreist, nodigt uit tot beweging en plezier
Spelen In De Stad Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
De gekleurde netten in het houten paviljoen, in het Hakone Openluchtmuseum in Japan, werden door de Japanse netkunstenaar Toshiko Horiuchi MacAdam volledig met de hand gebreid. Kinderen kunnen er inkruipen, doorheen rollen en op springen.
Spelen In De Stad Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Op de schoolborden aan de waterkant langs de Seine in Parijs mag iedereen zijn eigen kunst maken en de stad versieren. De plek is bedoeld als ‘veilige ruimte’ voor kinderen om expressief te zijn en met kunstmaterialen te werken.

BPD Magazine ontvangen?