Woningen van stro in Westwaard: leem en stro als moderne bouwmaterialen

In de Kaatsheuvelse wijk Westwaard realiseert BPD 25 eengezinswoningen op een wel heel duurzame wijze. Door natuurlijke en bovendien onuitputtelijke materialen als leem en stro te gebruiken, wordt duidelijk dat duurzaamheid zoveel meer behelst dan energiebesparing. “Stro is een van de oudste bouwmaterialen die we kennen, maar voldoet volledig aan alle moderne eisen”, vertelt projectmanager Daniel Melis.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

De visie is helder: duurzaamheid gaat verder dan alleen energieneutraal. In Westwaard, in de gemeente Kaatsheuvel boven Tilburg, ontwerpt BPD 25 duurzame woningen die zoveel mogelijk zijn opgebouwd uit ‘biobased’ materialen. De woningen krijgen een casco bouwsysteem met panelen die worden opgebouwd uit de natuurlijke en onuitputtelijke bouwmaterialen hout en stro. Aan de binnenzijde worden ze afgewerkt met leemstuc. Het zijn oeroude bouwmaterialen – in de loop der tijd in de vergetelheid geraakt omdat er vooral snel en functioneel moest worden gebouwd, met name tijdens de wederopbouw – maar ze voldoen aan alle hedendaagse eisen.

De stropanelen hebben een sterk isolerende werking. Door bovendien tripleglas te gebruiken, hebben de strowoningen straks een veel betere isolatie dan wettelijk verplicht is volgens het Bouwbesluit. En door de gevels ‘damp-open’ te maken, ontstaat een optimale vocht- en CO2-regulering en krijgen de ruimtes een uitstekende akoestiek.

Lage energiebehoefte door hoge isolatiewaarde

Door de hoge isolatiewaarde krijgen de woningen in Westwaard een aanzienlijk lagere energiebehoefte dan traditioneel gebouwde woningen. “De energie die niettemin nodig is, wordt duurzaam opgewekt met zonnepanelen”, vertelt Melis. “Voor de verwarming en warm water krijgen de woningen een warmtepomp en gaan we warmte terugwinnen uit ventilatielucht.”

Er komen rij- en hoekwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen in Westwaard. De doelgroep is divers: van jonge starters tot modale gezinnen, veelal afkomstig uit de directe omgeving. Volgens Melis zie je esthetisch verder geen verschil tussen traditionele woningen en strowoningen. “Het verschil is vooral de reductie van het gebruik van eindige materialen. Dit project is echt een toonbeeld van duurzaamheid.”

Feiten over Westwaard
Start bouw: medio 2019
Oplevering: 2020
Aantal woningen: 25
Totale oppervlakte: 0,6 hectare

Meer weten over dit thema?

Meld u aan om op de hoogte te blijven via onze digitale nieuwsbrief.

Ja, ik wil op de hoogte blijven

Twitter LinkedIn Facebook Mail
Duurzaamheid
Proeven aan duurzaam wonen en leven in Proeftuin Erasmusveld
Meer weten
Duurzaamheid
Energieneutraal in 3 stappen
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
Column: Lof der domme mobiliteit
Meer weten