Project 21/34

WOON&

Amsterdam

Het verhaal achter WOON&

WOON& is een nieuwe vorm van wonen op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Het is een divers gebouw met sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en koopwoningen, gelegen binnen de ring A10 en aan de oostkant van Amsterdam. Wonen in WOON& sluit aan bij de behoefte die de stadbewoner van nu heeft. Kwalitatief, makkelijk, flexibel en deelbaar. In gezamenlijke ruimtes kan men werken, ontspannen, afspreken en opslaan. Naast het delen van deze ruimtes biedt WOON& ook deelfietsen en -auto’s aan.

WOON& in getallen

120
woningen in totaal
7
woongebouwen
43
huurwoningen BPD Woningfonds
100
parkeerplaatsen
WOON& Amsterdam BPD 000
Nieuwe stadswijk aan het water

Het Zeeburgereiland is een driehoekig eiland aan de oostkant van Amsterdam. Hier verrijst een nieuwe stadswijk aan het water. De Sportheldenbuurt is in aanbouw en wordt gedeeltelijk al bewoond. Naar verwachting is deze buurt in 2021 klaar is. De ontwikkeling van de Sluisbuurt is in de voorbereidende fase. Hier volgt woningbouw vanaf 2026. Het versterken van de dijk duurt tot uiterlijk 2021. BPD ontwikkelt op het Zeeburgereiland 3 in het oog springende buurten, waaronder het duurzame WOON&. Andere projecten zijn Terrazzo en KOMST.

WOON& is een uniek en innovatief leef- en deelconcept in Nederland. Op het Zeeburgereiland in Amsterdam kunnen bewoners en ondernemers straks van alles met elkaar delen
Edward Zevenbergen
Edward Zevenbergen
Ontwikkelingsmanager
Mail Edward Zevenbergen

De ontwikkeling van WOON&

WOON& in beeld

WOON& Amsterdam BPD 000
WOON& Amsterdam BPD 001

De deeleconomie groeit. Digitalisering en nieuwe platformen zorgen dat we steeds makkelijker kunnen switchen van bezit naar gebruik. Er ontstaan steeds meer (nieuwe) netwerken. Online. Maar ook offline. Wonen, werken en voorzieningen worden steeds meer gecombineerd. De behoefte van bewoners naar saamhorigheid, duurzaam leven en vrijheid groeit bij stedelingen. Doordat kleine lokale partijen een plek kunnen vinden in de mini-shops wordt de binding tussen bewoners en omgeving versterkt. Dat komt ten goede aan de leefbaarheid van de buurt. Dit is het uitgangspunt voor WOON& op het Zeeburgereiland.

De combinatie van verschillende deelfuncties zoals in WOON& is vooralsnog uniek in Nederland. Co-working spaces zijn er wel meer. En dat geldt ook voor deelauto's, deelfietsen en plekken waar mensen gereedschap delen. Maar nog nergens in Nederland komen dergelijke functies op zo'n grote schaal op één plek samen. Het gebouw kent deelwoningen, deelfietsen en -auto’s en een deelplint op de begane grond.

De belangrijkste uitgangspunten voor de deelplint zijn flexibiliteit in gebruik van ruimtes en functies (multifunctioneel in alle opzichten) en online en offline toegang tot alle faciliteiten voor bewoners en ondernemers door middel van de WOON&-app en de WOON&-host. WOON& is voor de early adapters van de deeleconomie die graag de volgende stap willen zetten in hun directe leefomgeving.

In Nederland stappen we over van energiebronnen die je maar één keer kunt gebruiken – steenkool en aardgas – naar energie die nooit opraakt, zoals aardwarmte zonne- of, windenergie. Met andere woorden: we gaan van fossiel en vervuilend naar duurzaam en schoon.

BPD vindt het belangrijk dat het energieverbruik in de woningen zo laag mogelijk is en zorgt in WOON& daarom onder meer voor: een gasloze manier van verwarmen, vloerverwarming, uitstekende isolatie, ventilatie voor een gezond binnenklimaat en we zorgen voor duurzame energie uit de wijk. Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een beter milieu, maar ook voor een gezondere leefomgeving én – bij normaal gebruik en energiezuinige apparaten - een lagere energierekening dan in een bestaande woning van dezelfde grootte.

BPD nieuwbouw voor starters

WOON& is veel meer dan wonen. Met de 120 bovengelegen woningen, voorzieningen op de begane grond, WOON&-app en WOON&-host biedt BPD een nieuwe vorm van wonen en ondernemen die perfect aansluit op de behoeften van nu.

Kunst in de openbare ruimte

De kracht van kunst benutten bij de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk. Dat is het unieke van het kunstproject Culture Commons op het Zeeburgereiland, een samenwerking van BPD, Rietveld Academie, Sandberg Instituut, de gemeente Amsterdam, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Amsterdam Research Institute for the Arts and Sciences, en publieke partners zoals Waag Amsterdam en CasCo Utrecht. Kunstenaars, designers en architecten vanuit de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut, en onderzoekers vanuit de LAPS Rietveld (wetenschappelijk instituut voor kunst en publieke ruimte) en de Universiteit van Amsterdam participeren in onderwijsprogramma The Commoners’ Society. Pal naast de bouwplaats van WOON& is een werk-en testterrein ingericht met ruimte over alternatieve manieren van leven. Uiteindelijk resulteert de samenwerking in de vervaardiging van een kunstwerk in de (semi-)openbare ruimte van WOON&. 

Bpd Kunstproject Culturele Commons Zeeburgereiland

Ontdek het gebied

Onze partner

Op de hoogte blijven van ons werk?