Samenwerking BPD-Sprangers wint ontwikkelwedstrijd Bosrijk Eindhoven

ZUIVER is uitgeroepen tot winnaar van de prijsvraag voor cluster 18 van Bosrijk in Eindhoven. Bosrijk ZUIVER is een circulair en duurzaam alternatief op de typische Nederlandse woonwijk. Door de (33) woningen te bundelen in drie compacte ensembles ontstaat er een groen hart voor sportief, sociaal en natuurlijk buiten leven. Ontwikkeld & ontworpen door BPD/Sprangers, Marc Koehler Architects, Boom Landscape, Tom van Tuijn Stedenbouw, Superuse Studios, Peter Mensinga (Arup) en Robert Snep (Wageningen University & Research).
  • Publicatiedatum: 12 september 2018

ZUIVER is niet ontworpen vanuit leefstijlen en doelgroepen maar vanuit gedeelde intrinsieke waarden: vrijheid, gemeenschapszin en bewustzijn over natuur en gezondheid. Het gebruik van natuurlijke (circulaire) materialen, bovengemiddelde energieprestaties, de duurzame watercyclus en de aandacht voor biodiversiteit is voor hen meer en meer vanzelfsprekend. ZUIVER hanteert de beginselen van het ‘open bouwen', waarbij een scheiding is tussen casco en inbouw. De verschillende bouwsystemen van de woningen kunnen los van elkaar vervangen en gerecycled worden. De bewoners van ZUIVER vormen zo de 'early adapters' die oog hebben voor de gevolgen van de mens op ons ecosysteem.

ZUIVER Bosrijk Impressie Interieur

Landschap blijft nagenoeg in tact

De jury was zeer positief: 'Het plan laat het landschap nagenoeg in tact. Uniek voor Bosrijk is de variatie in typologie van de drie bouwvolumes, die door materiaal en vorm duidelijk familie van elkaar zijn, maar elk specifiek reageren op het landschap.' Het uitgangspunt van ZUIVER is het landschap zo open en groot mogelijk te houden door de woningen in drie volumes te verdelen en zoveel mogelijk naar de rand van het gebied te plaatsen. De verspringende gevels en de trapsgewijze opbouw van de volumes zorgen voor mooie overgangen tussen het landschap en de woningen. De woningen hebben diverse buitenruimtes op maaiveld en op platte daken. Centraal in het gebied is een grote open ruimte met plaats voor water en speelvoorzieningen. De compacte ensembles vergroten de ruimtelijke ervaring. Het plan laat een duidelijke visie zien op het landschap.

Op de hoogte blijven van ons werk?