Nieuw bij BPD: juridische informatie nieuwbouwwoning voortaan in 3D-beeld online

Om woningkopers vollediger en gebruiksvriendelijker te informeren over juridische informatie van hun nieuwbouwwoning, introduceert gebiedsontwikkelaar BPD een 3D-weergave hiervan online. Met één klik zien woningzoekenden voortaan specifiek welke juridische afspraken gelden per nieuwbouwwoning. Dit wordt mogelijk gemaakt door aan het bestaande Bouw Informatie Model (BIM) juridische informatie toe te voegen. Deze koppeling van informatie, BIM Legal, is gerealiseerd in nauwe samenwerking met notariskantoren Hermans & Schuttevaer Notarissen en Westport Notarissen en softwareontwikkelaar IRP. BIM Legal is voor BPD een belangrijke, volgende stap in de verdere digitalisering van het online verkoopproces.
  • Publicatiedatum: 21 december 2020

Op dit moment ontvangen woningkopers vaak een pagina’s lange koopovereenkomst en een notariële akte waarin alle juridische afspraken staan voor alle bouwnummers. De koper moet dan zelf filteren wat van toepassing is op zijn specifieke woning en wat dat betekent. Dat is met BIM Legal verleden tijd. Door de 3D-visualisatie kan een geïnteresseerde direct zien welke juridische afspraken gelden voor de woning en welke afspraken voor de wijk.

Een deelplan van gebiedsontwikkeling ‘Hoef en Haag' bij Vianen, is het eerste project waarin BIM Legal wordt toegepast. 49 woningen vormen een pilot waarbij alle juridische informatie in 3D gevisualiseerd is. In een virtuele omgeving zien woningzoekenden informatie over het perceel, de erfgrens, de berging, het parkeren of een achterpad. Met één klik op een deel van het perceel, bijvoorbeeld de erfafscheiding, verschijnt de juridische informatie hierover in de vorm van een pop-up. Daarmee wordt direct de specifieke juridische informatie gegeven over de erfafscheiding, zoals de eigendomssituatie of een instandhoudingsverplichting.

De ervaringen en reacties van kopers op deze nieuwe digitale stap worden nauwlettend gevolgd en geëvalueerd. Hierna wordt bekeken of de techniek van BIM Legal verder uitgebreid wordt naar andere in verkoop zijnde nieuwbouwprojecten van BPD.

3D Visualisatie Hoe En Haag Bpd
Baanbrekend

Niels Bossink, regiodirecteur BPD Noord-Oost & Midden Nederland, geeft aan: 'Het is baanbrekend dat Hermans & Schuttevaer Notarissen en Westport Notarissen samen met ons deze innovatieve 3D-visualisatie voor kopers van nieuwbouwwoningen realiseren. Een mooie volgende stap in 3D-visualisatie bij BPD voor woningzoekenden.'

De notarissen Jean-Paul Bolhaar (Hermans & Schuttevaer Notarissen) en Lars Boellaard (Westport Notarissen) zijn overtuigd van de verdere mogelijkheden. Bolhaar: 'Deze samenwerking tussen BPD en het notariaat is uniek en krachtig. Met deze innovatie vindt een ketenintegratie plaats, waardoor juridische informatie al voor het sluiten van de koopovereenkomst transparant en helder is.' Boellaard vult aan: 'In eerste instantie wordt de klantbeleving bij de woningzoekenden met deze ontwikkeling sterk verbeterd. Het vervolg zou kunnen zijn dat het sluiten van de koopovereenkomst en de verdere afwikkeling van het juridische proces vanuit de 3D-omgeving wordt gefaciliteerd.'

Op de hoogte blijven van ons werk?