Kop van Isselt: nieuwe stadsbuurt van Amersfoort

Amersfoort krijgt een nieuwe, duurzame en unieke stadswijk om in te wonen, werken, recreëren en ontmoeten. Voor de start van de samenwerking van Kop van Isselt tekenden gemeente Amersfoort, eigenaren en ontwikkelaars gisteren een overeenkomst. Een handtekening die direct volgde op een besluit van de gemeenteraad van 22 februari.
  • Publicatiedatum: 24 februari 2022

De afgelopen jaren hebben de BPD, Dura Vermeer, Filippo Vastgoed, Nosrati, OCI BV (een samenwerking tussen BPD en LATEI), Rovase en de gemeente Amersfoort een visie ontwikkeld voor het gebied Kop van Isselt. Dit ligt tussen de Amsterdamseweg, de Brabantsestraat en de Industrieweg. Uitgangspunt hierbij was: “samen maak je het beste plan!”. Deze gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat het gebied de komende jaren verandert naar een multifunctionele en bruisende nieuwe stadswijk voor Amersfoort. Werken en wonen gaan hier hand in hand met pleinen, park, horeca en cultuurvoorzieningen. De gemeenteraad van Amersfoort heeft op 22 februari een belangrijke stap gezet voor de ontwikkeling van het gebied: ze stelde het Ontwikkelkader Kop van Isselt vast. De Kop van Isselt moet een belangrijke bijdrage leveren aan de grote woningbehoefte in Amersfoort. Er komt een gevarieerd woningaanbod met circa 2.000 tot 3.000 woningen voor starters tot en met senioren. Het is een plek van wonen, werken en reuring, met plek voor kleinschalige creatieve en ambachtelijke bedrijven. 

Wonen, werken en ontmoeten bij de rivier

Wethouder Roald van der Linde tekende namens de gemeente Amersfoort: 'Een belangrijke stap voor de Kop van Isselt en voor iedereen die zo graag in Amersfoort wil wonen, werken en of ontmoeten. Wonen en taart bij de rivier de Eem, op loopafstand van de stad en het station, met groen en levendigheid. Door goed met iedereen samen te werken kunnen we ook zorgen dat dit goed inpast in de bestaande buurt én zoals het hoort een duurzame en goed te bereiken buurt is.' Het ontwikkelkader wordt dit jaar uitgewerkt en volgend jaar start de bestemmingsplanprocedure. Einde 2024 kunnen de eerste werkzaamheden in het gebied starten. Regelmatig organiseren de gemeente en betrokken partners informatie- en ontmoetingsbijeenkomsten, zoals Kop-Cafés, waarbij belanghebbenden met elkaar in gesprek kunnen en ruimte hebben om ideeën te delen.

Op de hoogte blijven van ons werk?