Eerste gasloze 30er jaren wijk in Wageningen

De wijk Nieuw Kortenoord in Wageningen combineert jaren 30 architectuur met veel groen en een zeer energiezuinig verwarmingssysteem dat gebruik maakt van bodemenergie en alleen stroom en dus geen gas verbruikt. Bovendien wekken veel woningen hun eigen groene stroom op met behulp van zonnepanelen. Onlangs is de verkoop gestart van “Tuinwijk”, het 2e deelplan van Nieuw Kortenoord.

Wethouder Han ter Maat, verantwoordelijk voor Wonen: 'Ik ben blij dat het tweede deel van de wijk nu wordt gerealiseerd. De economie trekt aan en dat merk je ook aan de huizenmarkt in Wageningen. Een gevarieerde wijk als ‘Tuinwijk’, met woningen in verschillende segmenten, is een mooie aanvulling op ons woningbestand. En zeker omdat de wijk zonder gasnet wordt aangelegd. Dat past bij een duurzame stad als Wageningen. De ervaringen met het bodemenergiesysteem dat geen gas nodig heeft en met de zonnepanelen in het 1e deel van Nieuw Kortenoord zijn positief. Daarom hebben we samen met BPD besloten heel Nieuw Kortenoord gasloos te maken en daarmee zeer duurzaam. Het is voor het eerst dat in Wageningen dit met zo’n grote omvang wordt gerealiseerd.'

Eerste SolarCabin

In Nieuw Kortenoord is ook de eerste SolarCabin te vinden, het prototype dat als een van de hoogtepunten op de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven stond. SolarCabin is een innovatieve en flexibele huisvestingsoplossing voor diverse uitdagingen waar de woningmarkt de komende jaren voor staat, bijvoorbeeld het terugdringen van wachtlijsten in de sociale sector of het huisvesten van statushouders.

Op de hoogte blijven van ons werk?