Baanhoek-West genomineerd voor beste energiezuinige nieuwbouw

Na minimaal een jaar wonen in een nul-op-de-meterwoning is een enquête gedaan onder de bewoners van de Tonica- en Largo-woningen in Baanhoek-West, Sliedrecht. Hoe ervaren zij de energiezuinige woningen? De reacties waren zo positief dat de 43 woningen genomineerd zijn voor beste ZEN-woning (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw).

De bijzondere woningen zijn zo goed geïsoleerd dat je binnen weinig hoort van de snelweg. Aan de zijde van de snelweg is de gevel hoog en voor een groot deel gesloten met ramen die niet open kunnen. Zo komt er wel voldoende daglicht in de woning. De gevel aan de straatkant is meer open en het schuine lessenaarsdak op het zuiden ligt vol met zonnepanelen. Door de tuin, die ook aan de straatkant ligt, kom je de woning binnen. De 20 Largo-woningen zijn 8,55 meter breed, de 23 Tonica-woningen hebben een breedte van 5,80 meter. Het waterafvoersysteem in de straat zorgt voor het infiltreren, bergen en vertraagd afvoeren van hemelwater bij hevige regenval.

Louis Van Loon
Louis van Loon, projectmanager bij BPD
'We wilden van deze woningen iets bijzonders maken'

Louis van Loon, projectmanager bij BPD vertelt: 'We wilden van deze woningen iets bijzonders maken, waardoor ze extra aantrekkelijk zijn om in te wonen. De woningen zijn energiezuinig en all electric. Er is geen gasaansluiting, alle woningen hebben een luchtwaterwarmtepomp, worden voorzien van schone lucht via balansventilatie en hebben een warmteterugwinningsinstallatie in de douche. Na de eerste ervaringen van bewoners kunnen we ook echt zeggen dat de energiemeter op nul staat. Daar zijn we trots op. Het is fijn om te horen dat de bewoners zo tevreden zijn dat deze 43 woningen in Baanhoek-West nu genomineerd zijn voor beste Zeer Energiezuinige Woningen.

Jos de Vries, adviseur duurzaamheid bij BPD: 'Hoe energiezuinig de woningen zijn blijkt ook uit de eisen van het Bouwbesluit, waar de Tonica- en Largo-woningen aan voldoen. De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) zit tussen de -0,16 en -0,44, waar de verplichte eis 0,4 is. De woning is hiervoor extra geïsoleerd, volledig voorzien van comfortabele vloerverwarming en per woning zijn er 20 tot 25 PV-panelen geplaatst op het schuine lessenaarsdak dat op zuiden is georiënteerd. De woningen hebben balansventilatie met een warmteterugwinningsinstallatie, die makkelijk bedient kan worden. Voor kookafzuiging is een recirculatieafzuigkap geplaatst, omdat je hiermee minder warmte verliest.

Bekendmaking

Bureau voor Woononderzoek heeft in een enquête gevraagd naar het oordeel van de bewoners van 31 projecten met zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen, die minimaal 1 jaar bewoond zijn. Naast de Tonica- en Largo-woningen in Baanhoek-West zijn nog 6 andere projecten genomineerd, op 26 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.

Op de hoogte blijven van ons werk?