+ DOSSIER Conceptmatige woningbouw

Met het themadossier van BPD Magazine nemen we je mee in de relevante thema’s van ons vak. Dit themadossier gaat over conceptmatige woningbouw. Hoe moet dat en hoe doen we het goed? Geïnteresseerd? Lees deze editie online en meld u onderaan deze pagina aan om de volgende edities ook kosteloos op uw deurmat te ontvangen.
  • Publicatiedatum: 19 december 2023
Frits RAY 230504 069 Def Q12
Frits Palmboom stond in 1991 aan de wieg van het huidige stedenbouwkundig ontwerpbureau Palmbout Urban Landscapes. Hij was verantwoordelijk voor onder meer het masterplan voor IJburg Amsterdam en Belvédère in Maastricht.
Kennis, openheid en communicatie

Om wonen bereikbaar en betaalbaar te houden, moeten nieuwbouwwoningen steeds meer serie- en fabrieksmatig worden geproduceerd. Maar hoe moet dat, en hoe doen we het goed? Joost Mulder, regiodirecteur Noord-Oost en Midden bij BPD, in gesprek met stedenbouwkundige Frits Palmboom.

Ontwikkelaars, ontwerpers en bouwers. We zijn er allemaal mee bezig, maar te veel los van elkaar. Dan krijg je suboptimale oplossingen in de keten
Joost Mulder Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Joost Mulder
Regiodirecteur Noord-Oost & Midden
Mail Joost Mulder
Bpd Www Dossier Conceptmatige Woningbouw
Daar zijn ze: woningen uit de fabriek

Het spookbeeld van de schraalheid bestaat al lang niet meer. Het is achterhaald dat conceptmatig bouwen altijd uitmondt in monotone flatwijken zoals in de jaren zestig. Vandaag de dag zijn alle serieuze gebiedsontwikkelaars en bouwbedrijven actief met conceptmatig bouwen. Met de woningnood, opgaven als duurzaamheid en het enorme personeelstekort wordt er verwachtingsvol gekeken naar fabrieksmatig bouwen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Janita Sassen BPD Olga 5274 2
Olga Görts is directeur van Netwerk Conceptueel Bouwen, dat streeft naar duurzaam en betaalbaar wonen door de toepassing van woningconcepten. Eerder werkte ze bij woningcorporaties en gebiedsontwikkelaars.
Conceptmatige hobbels

Standaardisatie, innovatie, flexibiliteit en fabrieksmatige productie. Deze vier kernelementen van conceptmatige woningbouw maken het tot een aantrekkelijke, duurzame, snelle en betaalbare oplossing voor de enorme bouwopgave van Nederland. Toch komt het niet overal even vlot van de grond. Experts Marieke Kassenberg, Thijs Asselbergs en Olga Görts over enkele obstakels en hoe ze te overwinnen. 

Inspiratie Londen Greenwich 1
Greenwich, Londen
Mooi gefabriceerd

In landen om ons heen, in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in landen verder weg – zoals Japan – worden veel woningen grotendeels in de fabriek gebouwd. Conceptmatig ontwikkelen lijkt daar dé oplossing voor het realiseren van hoogwaardige, betaalbare woningen. 

BPD Magazine ontvangen?