BPD Dossier #9

Met BPD Dossier nemen we je mee in de relevante thema’s van ons vak. BPD Dossier #9 gaat over landschappelijk ontwikkelen. Ontwikkelen met natuurlijk en landschappelijk kapitaal als uitgangspunt. Wat betekent dat en hoe doe je het goed? Geïnteresseerd? Lees deze editie online en meld u onderaan deze pagina aan om de volgende edities ook kosteloos op uw deurmat te ontvangen.
  • Publicatiedatum: 26 april 2023
Jannemarie De Jonge Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
'Bodem en water zijn sturend? Goed maar daarmee zijn we er nog niet'

Het kabinet bepaalde eind 2022 in een Kamerbrief dat water en bodem voortaan sturend zijn bij de inrichting van ons land. Daarmee lijkt landschappelijk ontwikkelen stevig verankerd te worden in de gebiedsontwikkeling. Maar volgens Rijksadviseur Jannemarie de Jonge is er meer nodig.

Kijken naar waar en hoe we bouwen
Jannemarie de Jonge
Landschapsarchitect en Rijksadviseur Fysieke Leefomgeving
Theo Van Der Plas Harm Janssen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Theo van der Plas en Harm Janssen in de Gnephoekpolder
Natuurwaarden versterken met woningbouw

Hoe bouw je grote hoeveelheden woningen in tijden waarin natuurherstel, waterveiligheid en  Klimaatadaptatie eveneens een hoofdrol spelen? Harm Janssen en Theo van der Plas vertellen vanuit de Gnephoekpolder hoe BPD met landschappelijk ontwikkelen de grote woningbouwopgave verbindt met veel andere thema’s. 

Het draagvlak groeit, in de politiek én de maatschappij
Harm Janssen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Harm Janssen
CEO
Mail Harm Janssen
Landschappelijk Ontwikkelen Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Woningbouw als hefboom voor landschappelijke kwaliteit

Nieuwe leefomgevingen moeten worden ontwikkeld in zorgvuldig evenwicht met landschap en natuurlijk kapitaal, uitgaande van bodem en water. Maar wat is dat, ‘ontwikkelen met het  landschap’? Hoe doe je dat? En hoe doe je het goed? 

Landschappelijk Ontwikkelen Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Eén-tweetje met het landschap

Wat gebeurt er met onze leefomgeving als het Rijk tot 2030 900.000 nieuwe woningen laat  bouwen? Gaat dat ten koste van het landschap en de biodiversiteit? Drie experts delen hun perspectief op de belangen in het landschap en de relatie tussen gebiedsontwikkeling en natuur.

BPD Dossier ontvangen?