Betaalbaar wonen voor iedereen

Slimmer wonen, werken en leven om steden betaalbaar te houden

Steeds meer mensen trekken naar de stad. Een trend die niet alleen in Nederland zichtbaar is, maar ook wereldwijd. Er ontstaat een situatie waarbij de vraag groter is dan het aanbod, met verstrekkende gevolgen voor de betaalbaarheid. De prijzen in populaire steden stijgen hard en daaraan lijkt nog geen einde te komen. De verstedelijksopgave van de toekomst gaat dan ook gepaard met de noodzaak om te verdichten. Eén van de denkbare scenario’s om tegemoet te komen aan de wens van binnenstedelijk wonen is hoogbouw. Op deze manier kunnen er meer betaalbare woningen op de meest gewilde plekken worden gerealiseerd.

Lees verder

"We moeten het hebben over onbetaalbaarheid"

Harm Janssen, directeur BPD-regio Noord-West over betaalbaarheid en de overspannen woningmarkt. In de video legt hij het probleem bloot en noemt hij een aantal mogelijke oplossingsrichtingen. Lees ook zijn blog over betaalbare woningen.

Lees verder

Gemiddeld gaat 37% van het inkomen van Nederlandse huishoudens op aan woonlasten

Lees verder

Genossenschaften. Iets voor Nederland?

Het Zwitserse Zürich telt 400.000 inwoners en groeit jaarlijks met 5.000 mensen. Anders dan in vergelijkbare Nederlandse steden functioneert de woningmarkt er goed. Onder meer omdat er veel huurwoningen in het middensegment zijn. Genossenschaften zijn deel van de sleutel tot succes.

Wat zijn Genossenschaften? En wat kunnen we ervan leren om ook de Nederlandse steden betaalbaar te houden? 5 vragen over dit Zwitserse fenomeen dat inmiddels ook in Duitsland navolging vindt.   

Lees verder

Slim verstedelijken: gezinsappartementen

Meer dan  33% van de Amsterdamse gezinnen wil in een appartement wonen. Bij afwezigheid van een geschikte eengezinswoning is dit percentage zelfs ruim 70 procent. Gestapeld wonen is een van de oplossingen om het wonen in de (binnen)stad betaalbaar te houden. Echter, appartementen zijn niet altijd toespitst op gezinnen met opgroeiende kinderen.

BPD en ANA Architecten deden onderzoek naar woonwensen van gezinnen en ontwikkelden 7 typen stadsappartementen voor gezinnen in alle leeftijden.

Lees verder

Koopstart-regeling in Waddinxveen

Lees verder

Wonen voor iedereen in Amsterdam

Lees verder

Nul op de meter in duurzaam Wageningen

Lees verder