'Maison d’Artiste' nu te zien in voormalig Burgerweeshuis Amsterdam

Het voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam, hoofdkantoor van gebiedsontwikkelaar BPD, vormt sinds vandaag het nieuwe decor van het Maison d’Artiste Prototype. Het prototype is verhuisd vanuit Delft naar het door Aldo van Eyck ontworpen Burgerweeshuis. In de expositieruimte van het Burgerweeshuis is ook een tentoonstelling over Maison d’Artiste geopend. Tevens werd de ‘Schatkamer’ geopend, een speciale ruimte over de rijke geschiedenis van het Burgerweeshuis Rijksmonument. Tijdens deze opening nam architect Herman Hertzberger het eerste exemplaar van het boek ‘Aldo van Eyck, Orphanage Amsterdam Building and Playgrounds’ in ontvangst.
  • Publicatiedatum: 5 september 2018

Het Maison d’Artiste Prototype is een wetenschappelijke reconstructie (schaal 1:5) van 4 x 4 x 4 meter van het originele ontwerp voor een kunstenaarswoning, ontworpen door Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren. Het werd in 1923 gepresenteerd tijdens Les Architectes du groupe ‘De Stijl’ in Parijs. Door velen wereldwijd wordt het beschouwd als inspiratiebron voor de moderne architectuur. Deze reconstructie werd in 2016 gerealiseerd door architectuurstudenten van de TU Delft, onder leiding van emeritus professor Mick Eekhout. Het prototype is nu verhuisd van Delft naar Amsterdam en verblijft bij BPD tot en met januari 2019.

Tentoonstelling Maison D'artiste
Tentoonstelling Maison d’Artiste

In samenwerking met het Van Eesteren Museum en Stichting Maison d’Artiste Prototype is vandaag ook de gelijknamige tentoonstelling ‘Maison d’Artiste’ geopend. De invloed van het Maison d’Artiste is zichtbaar in het ontwerp van het Burgerweeshuis, een ontwerp van architect Aldo van Eyck. In de tentoonstelling komen deze iconen voor het eerst in de geschiedenis bij elkaar. Sharon Oldenkotte-Vrolijk, directeur Kunst & Cultuur BPD vertelt: 'Het ontwerp van het Maison d’Artiste, dat bijna een eeuw geleden ver vooruit liep op de technologische ontwikkelingen, is tot op de dag van vandaag van grote invloed op onze hedendaagse kunst en architectuur. Ook voor BPD is het Maison d’Artiste een inspiratiebron voor toekomstige leefomgevingen. Wij zijn vereerd dat wij dit prototype en de tentoonstelling kunnen huisvesten in ons huis, het Burgerweeshuis, waarvan het ontwerp bovendien geïnspireerd is op de principes van het ontwerp.'

Boek Burgerweeshuis onthuld

Op initiatief van BPD, en met bijdragen van het BPD Cultuurfonds, heeft uitgeverij Architectura & Natura het boek ‘Aldo van Eyck, Orphanage Amsterdam Building and Playgrounds, uitgegeven. Het eerste exemplaar van het Engelstalige boek werd vandaag in ontvangst genomen door Herman Hertzberger, die in 1986 het wereldwijde verzet tegen de sloop van een deel van het Burgerweeshuis leidde. Het 160-pagina’s tellend boek bevat originele tekeningen, historische én nieuwe foto’s van het gebouw en vertelt over de geschiedenis van het Burgerweeshuis, de internationale architecturale context, de speelplaatsen van Aldo van Eyck en zijn relatie met kunst. In het bijbehorende cahier wordt ingegaan op de omvangrijke transformatie van het gebouw naar het huidige gebruik als kantoor van BPD. In samenwerking met Ricky Rijkenberg en Architectura & Natura is een ruimte in het Burgerweeshuis gewijd aan de geschiedenis van het gebouw: de ‘Schatkamer’. Er zijn 3D-maquettes van historische elementen te zien en verloren gegane onderdelen zoals het ‘pannenkoekenkeukentje’. Bijzonder is onder meer een tafel met ingebouwde maquette van het gebouw.

Op de hoogte blijven van ons werk?