Olifantsgras in Zwolle

BPD en Rabobank IJsseldelta hebben samen met social entrepreneur NNRGY Crops de teelt en het gebruik van duurzaam Olifantsgras in en om Zwolle opgezet.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Op maandag 2 maart tekenden BPD en Rabobank IJsseldelta een bijzondere overeenkomst voor samenwerking met social entrepreneur NNRGY Crops. Het Olifantsgras bevat veel bruikbare stoffen en daarvan maakt NNRGY Crops papier, bouwmaterialen en bioplastics. Zo ontstaan er lokaal geteelde grondstoffen waar alledaagse gebruiksvoorwerpen van kunnen worden gemaakt zoals kantoorpapier, koffiebekers, maar ook bouwmaterialen en op termijn zelfs 3D-geprinte huizen.

Groene grondstof om de hoek

NNRGY Crops houdt zich bezig met het beplanten van braakliggende grond en het ontwikkelen van innovatieve producten, zoals Olifantsgras. Deze relatief nieuwe vorm van biomassa wordt nu in grote hoeveelheden opgekocht, verhandeld en gebruikt door grote fabrieken. Regenwouden worden ervoor gekapt en er is veel CO2-uitstoot door het transport.

NNRGY Crops wil dat veranderen door de groene grondstof gewoon om de hoek - in Nederland - te laten groeien. "Tijdens de groei legt Olifantsgras wel 4 keer zoveel CO2 vast dan een bos met bomen. Een belangrijk issue in de bouw. We zijn bijzonder blij met deze samenwerking die kansen biedt voor het uitrollen van ons concept over meerdere regio's in Nederland", aldus Jan-Govert van Gilst, directeur van NNRGY Crops.

De samenwerking is een initiatief van HopStep&Leap Company. Het bedrijf bracht de partijen samen en ontwikkelde een vernieuwend businessmodel om de samenwerking mogelijk te maken.

Eerste 10 hectare beplant

Er is een eerste gebied van 10 hectare beplant. De grond is eigendom van BPD en zal op termijn voor woningbouw worden gebruikt. Olifantsgras wordt zo'n 4 meter hoog en kan jaarlijks worden geoogst. Het is onder meer geschikt als biobrandstof en de vezels zijn ook te verwerken tot kleding, papier of spaanplaat.

"Wij zoeken naar manieren om gronden die we nog niet benutten een functie te geven die aansluit bij de behoeften van nu", zegt BPD-directeur Frans Holleman. "Dit is voor ons één van de mogelijkheden."

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Duurzaamheid
Woningen van stro in Westwaard: leem en stro als moderne bouwmaterialen
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
Column: Lof der domme mobiliteit
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
Zo houden we gezinnen in de stad
Meer weten