Holon House, compact en collectief wonen in Amsterdam

BPD start in 2018 met de bouw van een collectieve woontoren met plek voor 160 compacte wooneenheden. Bewoners kunnen de units eenvoudig aan- en van elkaar koppelen en delen functionele ruimtes. “We besparen hiermee vierkante meters en stimuleren dat mensen elkaar persoonlijk treffen”, aldus bedenker Edward Zevenbergen van BPD.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Het idee van de deeleconomie laat steeds vaker z’n sporen na in de wereld van vastgoed. Mensen willen vooral “gebruik” van ruimtes en functies en zijn minder geïnteresseerd in het “bezit” ervan. Het Holon House is daar een klinkend voorbeeld van. Bedenker van dit concept is Edward Zevenbergen, directeur Projecten bij BPD Gebiedsontwikkeling.

Waarom een collectieve woontoren?

"Omdat een stad als Amsterdam maar een beperkte hoeveelheid vierkante meters heeft. We moeten met elkaar iets inschikken zodat zoveel mogelijk mensen in de stad kunnen wonen. En dat kan ook. Door kleine ruimtes slim in te delen en sommige functies in gemeenschappelijke vertrekken onder te brengen, kunnen we heel wat fijne wooneenheden creëren."

Hoe ziet het Holon House eruit?

"Het is een woontoren van waarschijnlijk 15 verdiepingen waar in totaal 160 woningen in komen. Deze hebben een oppervlakte van 28 vierkante meter elk met een modulair karakter. Wie wil kan 2 of meer ruimtes kopen of huren en deze vrij eenvoudig aan elkaar schakelen. Elke unit heeft een woonplek, een zitplek, een keuken, een badkamer en een alkoof voor het bed. Daarnaast komt er op de begane grond een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Denk aan een koffiebar, werkplekken, een sauna, een muziekruimte, een kleine bioscoop en gastenverblijven. Op het dak komt een gemeenschappelijk terras."

Wat is het idee achter deze vorm van wonen? Welk probleem lost het op?

"Het lost een aantal problemen op. In de eerste plaats het probleem van ruimtegebrek. Dat voordeel ligt voor de hand. Daarnaast zijn de woningen vanwege hun formaat betaalbaar. Want ook de hoge woonkosten in de stad zijn een probleem. Maar het lost hopelijk nóg een probleem op. Dat van de eenzaamheid. Stedelingen zijn over het algemeen eenzamer dan dorpelingen. Niet alleen ouderen, ook jongeren. Het anonieme stadsleven speelt daarbij een belangrijke rol. Met de gemeenschappelijke ruimtes willen we die anonimiteit doorbreken. Daar komen bewoners elkaar tegen en kunnen ze een praatje maken of samen eten op het dakterras."

Zijn de appartementen vooral bedoeld voor eenpersoonshuishoudens?

"Nee, beslist niet. Juist omdat de units flexibel en modulair zijn, is het woningaanbod ook geschikt voor gezinnen, tweeverdieners die thuis werken of welke leefvorm dan ook. De units zijn dus niet alleen bedoeld voor starters en vrijgezellen. Juist omdat er in het gebouw functies zijn gecreëerd die een individu alleen nooit zou kunnen realiseren, is het een interessant woonconcept voor een brede doelgroep.

Waar komt de woontoren te staan en wanneer is deze klaar?

"We zijn daarover nog volop in gesprek met de gemeente, maar het is de bedoeling dat de toren in Amsterdam Zuidoost komt te staan. We willen zomer 2018 starten met de bouw."

Tot slot: vanwaar de naam Holon House?

"Dat is een vondst van de architecten. Het ontwerp is van Freyh Studio in samenwerking met Office Jarrik Ouburg. Zij kwamen op het woord ‘holon’ vanwege de associatie ervan met holistisch bouwen waarbij alle onderdelen van de leefomgeving met elkaar zijn verbonden."

Meer informatie

Lees verder over Holon House

FreyH Studio (website)

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Duurzaamheid
Woningen van stro in Westwaard: leem en stro als moderne bouwmaterialen
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
Column: Lof der domme mobiliteit
Meer weten
Toekomstgerichte oplossingen
Zo houden we gezinnen in de stad
Meer weten