“Appartementen Binck Kade, Den Haag zijn met slimme ramen heel energie-efficiënt”

BPD is een van de eerste gebiedsontwikkelaars in Nederland die SmartWindows toepast in de appartementen van nieuwbouwcomplex Binck Kade in Den Haag. De woningen op het voormalige industrieterrein de Binckhorst, worden voorzien van ramen met powermodules (zonnecellen), sensoren én geïntegreerde zonwering. Daardoor kan 15% meer energie bespaard worden.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Louis van Loon, projectmanager bij BPD: “Na een korte kennismaking en grondig onderzoek door het  jonge Delftse bedrijf PHYSEE, besloten we vrij snel tot samenwerking. De bewoners van de Binck Kade kunnen straks als een van de eersten in Nederland gebruikmaken van intelligente en energie-efficiënte ramen: SmartWindow. Met 100% duurzame energie worden de ramen gekoppeld aan slimme zonwering en een slimme thermostaat. Zo kan er heel efficiënt met energie worden omgegaan.”

Slim communiceren tussen buiten en binnen

Van Loon: “SmartWindow is een doorontwikkeling van PowerWindow. Naast powermodules (zonnecellen) in de raamomlijsting, waarmee bewoners bijvoorbeeld hun mobile devices (laptop, smartphone, tablet) kunnen opladen, bevat SmartWindow sensoren die gekoppeld worden aan de slimme thermostaat. Ook is slimme zonwering geïntegreerd in het raam.”

“Staat er te veel zon op de woning, dan wordt de zonwering met behulp van sensoren automatisch gesloten. De sensoren vangen veranderingen in buitentemperatuur en buitenlicht gemakkelijk op, en regelen de binnentemperatuur van de woning. Stijgt de temperatuur in de woning, dan kan het ventilatiesysteem bijvoorbeeld ook automatisch worden aangezet. Zo blijft de luchtkwaliteit optimaal.”

Slim toepassen van SmartWindow

Maarten de Haas, Head Business Development bij PHYSEE: “Vooral de zuid-oost en en zuid-west gevels van het appartementencomplex Binck Kade, zijn geschikt voor de technologie van SmartWindow. In totaal kunnen 470 ramen met een SmartWindow-variant worden uitgerust, waarvan 330 ramen geïntegreerde zonwering krijgen. ”

“Door middel van een PHYSEEbility-check, een complete 3D-studie op de buitenste schil van de Binck Kade-torens, hebben we BPD een gedetailleerd advies kunnen geven over de energieopbrengst per raam. Door deze opbrengst te gebruiken voor toepassingen zoals slimme zonwering en sensoren, maken we de gevels van het appartementencomplex aan de Binck Kade slim en energie-efficiënt, zonder esthetische gevolgen.”

Energie opwekken én besparen

Van Loon: “In totaal leveren de SmartWindows 1862 Wh/jaar aan duurzame energie op. Door die opgewekte stroom slim te gebruiken, kan een veelvoud bespaard worden. Zo wordt er op een innovatieve en duurzame manier bijgedragen aan een hoger comfort voor de bewoners van de appartementen aan de Binck Kade. De geïntegreerde zonwering voorkomt dat de woning te veel opwarmt. Bovendien kunnen we de energieprestatiecoëfficiënt (EPC), door het toepassen van de Smart Power Windows, met 0,1 verlagen. Een fors verschil.”              

Twitter LinkedIn Facebook Mail
Duurzaamheid
Proeven aan duurzaam wonen en leven in Proeftuin Erasmusveld
Meer weten
Duurzaamheid
Energieneutraal in 3 stappen
Meer weten
Duurzaamheid
Woningen van stro in Westwaard: leem en stro als moderne bouwmaterialen
Meer weten