Van Eesteren Paviljoen aanjager stedelijke vernieuwing

Net als in de jaren dertig staat Amsterdam ook de komende jaren voor een enorme woningbouwopgave. Een substantieel deel van dat aantal woningen zal in Nieuw-West worden gerealiseerd. Op een zorgvuldige manier en integrale wijze wordt Nieuw-West vernieuwd en uitgebreid waarbij veel aandacht is voor de openbare ruimte, cultuurhistorische waarde en culturele ontwikkeling van het gebied en specifiek voor de Sloterplas. Het recent geopende Van Eesteren Paviljoen dient als aanjager van de verdere ontwikkeling van de Sloterplas. BPD Cultuurfonds heeft bijgedragen aan de realisatie van het paviljoen.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Algemeen Uitbreidingsplan

Eind jaren dertig legde Cornelis van Eesteren met zijn Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP) de basis voor Amsterdam Nieuw-West, met onder andere de Westelijke Tuinsteden Slotermeer, Overtoomse Veld en Osdorp met de Sloterplas als middelpunt. Binnen zijn plan tekende hij op de hoek van de noord- en westzijde van de Sloterplas een paviljoen. Destijds kwam het er niet. Met de realisatie van het Van Eesteren Paviljoen is ook dit deel van het originele plan voor Slotermeer werkelijkheid geworden.

Belangrijk knooppunt

De locatie van het Van Eesteren Paviljoen is een belangrijk knooppunt aan het einde van de as die de Westelijke Tuinsteden verbindt met het centrum van Amsterdam. Het ligt aan het eind van de boulevard waarlangs – in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en de gemeente Amsterdam – wordt gewerkt aan een beeldentuin met beelden uit de periode 1947-1966.

Breed cultureel programma

Het Van Eesteren Paviljoen is de hoofdvestiging van het Van Eesterenmuseum. Er is ruimte voor exposities, debat, workshops en ontmoeting. Samen met andere culturele instellingen, vrijwilligers en de buurt wordt een breder programma tot stand gebracht. Ook de museumwoning in Slotermeer is te bezoeken.

Het Van Eesterenmuseum bestaat verder uit een buitenmuseum, een binnenmuseum en een museumwoning. De collectie bestaat uit de woningen, gebouwen, straten, pleinen, parken en wijken van het AUP, en uit de verhalen van bewoners. Het nieuwe paviljoen wordt het startpunt voor de activiteiten en programmering van het museum in alle tuinsteden van het Algemeen Uitbreidingsplan.

Van Eesteren Museum (website)

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt museale vernieuwing Anne Frank Huis
Meer weten
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt vogelobservatorium Haringvliet
Meer weten
Kunst & Cultuur
Feestelijke onthulling Future Past Glory
Meer weten