Unieke Klim naar de hemel in Alkmaar

De Grote Sint Laurens Kerk in Alkmaar bestaat in 2018 vijfhonderd jaar. Een gedenkwaardig moment waarbij dit jaar uitgebreid wordt stilgestaan. Een letterlijk hoogtepunt vormt de unieke Klim naar de hemel. Via een steigertrap is het mogelijk vanaf het Kerkplein is het mogelijk de kerk te beklimmen. BPD Cultuurfonds leverde een bijdrage aan de realisatie van Klim naar de hemel.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

De Grote Sint Laurens Kerk (1518) in Alkmaar is de grootste kerk boven het Noordzeekanaal. De kerk viert haar 500-jarig bestaan met tal van activiteiten. De Klim naar de hemel loopt via een steigertrap, door een kerkraam via een loopbrug naar het befaamde Het Laatste Oordeel (1519) – een gewelfschilderij van Jacob Cornelisz van Oostsanen – en vervolgens vanaf het bordes via een trap naar het dak van de kerk op veertig meter hoogte.

Terugkomst van een meesterwerk

De Grote Sint Laurens Kerk huisvest meerdere meesterwerken, zoals schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. Hoogtepunt in 2018 is de eenmalige terugkeer van een deel van het Laurentius altaarstuk (1538-1543), het grootste drieluik dat in de Noordelijke Nederlanden is gemaakt door Maarten van Heemskerck, één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden. Na de Reformatie verloor dit meesterstuk zijn functie en in 1581 werd het dan ook verkocht. Via een tussenpersoon kwam het in handen van de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar staat het nog steeds.

In het kader van het vijfhonderdjarig bestaan van de kerk keren de zijluiken van het altaarstuk voor één keer terug op de originele plek. In het Stedelijk Museum Alkmaar is een presentatie te zien over de totstandkoming van het altaarstuk, het originele getekende ontwerp voor één van de luiken. Er is een film te zien over het hele proces van terugkeer: voorbereidingen voor transport en verpakking en de installatie op de originele plek in de Grote Sint Laurens Kerk. 

Meer informatie

Klim naar de hemel is geopend tot en met 1 augustus 2018 van 11.00 tot 16.00 uur. De zijluiken van het Laurentius altaarstuk zijn te zien tot en met 7 oktober 2018. 

Klim naar de hemel (website)

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Kunst & Cultuur
Burgerweeshuis decor voor prototype en tentoonstelling ‘Maison d'Artiste', Schatkamer en boek
Meer weten
Kunst & Cultuur
Architectuur Film Festival Rotterdam
Meer weten
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt OOG Amsterdam
Meer weten