Bruikleen Emo Verkerk

Vanaf 3 juni tot en met 16 september 2018 zal het werk Venedikt Jerofejev van Emo Verkerk uit de BPD Kunstcollectie te zien zijn in Museum Kranenburgh op de tentoonstelling B is for Birds.

Naar alle artikelen

Twitter LinkedIn Facebook Mail

Tentoonstelling

In de natuur rondom Museum Kranenburgh kun je vele soorten vogels spotten. Het is er een paradijsje voor de gevederde wezens waar bijna iedereen van houdt. Wat bepaalt eigenlijk onze band met vogels? In deze tijd van rationalisering vergeten we dat vogels eeuwenlang tot de verbeelding spraken van kunstenaars, dichters, priesters en profeten. Gastcurator Hanne Hagenaars wil met de tentoonstelling B is for Bird de vogel terug geven als symbool.

Kunstenaar als wichelaar

Lange tijd zagen we de vogel als bemiddelaar tussen het hogere en de mens. Vogelwichelaars (waarzeggers) deden belangrijke voorspellingen aan de hand van de vliegwijze van vogels. We dichtten uilen, valken, duiven en zwanen allerlei krachten en wijsheden toe en zagen ze als symbool voor de menselijke ziel. Tegenwoordig geloven we niet meer in wichelaars en bijgeloof.

In B is for Bird eren hedendaagse kunstenaars de als een symbool, in fantastische mythen en in kunst waarin de vogel opnieuw drager is van de menselijke ziel. Via hun schilderijen, tekeningen, collages en foto’s komen we het nodige over onszelf te weten, want ieder werk gaat evenzeer over vogels als over mensen.

Venedikt Jerofejev, Emo Verkerk

Emo Verkerk

Het werk van Emo Verkerk bestaat uit twee verschillende disciplines. Aan de ene kan traditioneel schilderwerk en aan de andere kant ruimtelijke assemblages van  voorwerpen die sculpturen worden.  Hij is geïnspireerd door andere kunstenaars, filosofen, musici en schrijvers als Rembrandt, Bacon of Spinoza.  De portretten zijn niet altijd volledig natuurgetrouw, maar laten ruimte over voor de beschouwer. ‘Kunst heeft vele doelen, maar het is wel zo dat ik altijd heb gedacht dat het maken van kunst een filosofische activiteit is […]. Kunst leert mij iets over de werkelijkheid. Het is bespiegelend.’ Kunst hoeft in de ogen van Verkerk dus niet een letterlijke verbeelding van de werkelijkheid te zijn, maar er is ruimte voor de beschouwer die ze naar eigen inzicht  kan interpreteren.

Meer informatie

Venedikt Jerofejev van Emo Verkerk is van 3 juni t/m 16 september te zien in Museum Kranenburgh.  

Museum Kranenburgh (website)

Interessant? Delen! Twitter LinkedIn Facebook Mail
Kunst & Cultuur
Burgerweeshuis wint Geurt Brinkgreve Bokaal 2018
Meer weten
Kunst & Cultuur
Hoogtepunten BPD Kunstcollectie te zien in Museum Singer Laren
Meer weten
Kunst & Cultuur
BPD Cultuurfonds ondersteunt museale vernieuwing Anne Frank Huis
Meer weten